Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile 2012 yılından bu yana devam eden İşbirliği kapsamında, Türk öğretim görevlileri tarafından uluslararası hukuk, uluslararası ekonomik ilişkiler, online gazetecilik ve uluslararası ilişkiler ve diplomasi alanlarında Türkmen öğrencilere eğitim verildi.
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın 2014 2015 eğitim-öğretim yılı için Türkiye’nin yükseköğretim kurumlarından akademisyenler davet edilerek Uluslararası İlişkiler Enstitüsü öğrencileri için derslerin organize edilmesine ilişkin teklifleri çerçevesinde Aşkabat’ta Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Köksal Şahin tarafından “Küreselleşme ve Reel Egemenlik”, “Siyasal Meşruiyet: Başlıca Teoriler” ve “Hükümet Sistemi Modelleri: Başkanlık, Parlamentarizm ve Yarı-Başkanlık”, Sakarya Üniversitesi Pamukova MYO Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kamil Taşkın tarafından “Proje Yönetimi”, “Süreç Analizi” ve “Problem Çözme Teknikleri”, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ali Kırksekiz tarafından Yeni Medya ve İnternet Teknolojileri (Facebook, Twitter, Youtube, Blogger, Prezi, Weebly, Google Uygulamaları) ve Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasuh Uslu tarafından “Uluslararası Alanda Fakirlik ve Kalkınma”, “Uluslararası İlişkilerde Bölgesellik” ve “Uluslararası Örgütler ve Birleşmiş Milletler” konularında eğitimler verildi.
Bu çerçevede TİKA’ya Türkmenistan’da yürüttüğü faaliyetlerinden dolayı Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rektör, Rektör Yardımcıları ve Bölüm Dekanları teşekkürlerini ilettiler. Görüşme sonunda hali hazırda devam eden işbirliğine ilaveten Türkmenistan’da 2015 yılının “Tarafsızlık ve Barış Yılı” olarak ilan edilmesi ve tarafsızlığının 20.Yılı münasebetiyle düzenlenmesi öngörülen etkinlik ve faaliyetler kapsamında genç diplomatların eğitimine ilişkin görüş alış-verişinde bulunuldu. Geleceğin diplomatları için düzenlenen eğitimler vasıtası ile kardeş ülke Türkmenistan’ın uluslararası diplomasi alanında görünürlüğünün artırılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.