Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Asayiş Şube Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri yaptıkları çalışmalarda 2013 yıl içerisinde meydana gelen 606 hırsızlık olayını aydınlatırken, hırsızlık olaylarına karışan 978 kişiyi ise yakaladı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, son bir hafta 7 ayrı “Otadan, iş yerinden, açıktan hırsızlık” olaylarını gerçekleştiren 7 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan açıklamada ayrıca 2013 yılı ilk 10 ayında il merkezinde 606 hırsızlık olayı aydınlatıldığı, bu olaylarla ilgili 978 şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edildiği, 201 şahsın tutuklandığı öğrenildi. Açıklamada ayrıca bu yakalamalar ile birlikte 2013 yılı ilk 10 ay itibariyle; evden hırsızlık olaylarında yüzde 30, iş yerinden hırsızlık olaylarında yüzde 18 ve otodan hırsızlık olaylarında da ise yüzde 27 azalma meydana geldiği belirtildi.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Hırsızlık Büro Amirliği yetkilileri ayrıca hırsızlık olaylarına karşı şu bilgileri paylaştı:

"Hangi katta olursanız olun, kapı ve pencerelerinizin sağlam, demir korkuluklu olması ve kapalı olmasına dikkat ediniz. Pencere demir korkuluğunun tırmanmaya elverişli olmamasına dikkat ediniz. Apartmanın giriş kapısını gösteren ve gece görüş sistemi olan uzun süre kayıt yapan kamera takınız. Uzun süreli evde olmayacaksanız penceresi caddeye bakan odanızın lambasını açık bırakınız. Altın, para gibi değerli eşyalarınızı ev ve iş yerlerinizde bulunan çelik kasa yerine banka kasasında bulundurunuz. Değerli eşyalarınızı evde saklamanız gerekiyorsa, evinizin ayrı ayrı değişik yerlerinde saklayınız. Kapınızı çift emniyetli kilit sistemi ile koruyunuz. Kapı kilit göbeğinin ayna denilen aparatla muhafaza ediniz. Dilenci, seyyar satıcı, adres sorma, anket yapma veya broşür dağıtma bahanesiyle apartmana gelen şahısları güvenlik kuvvetlerine bildiriniz. İş yerinizin çevresine aydınlatma sistemleri yerleştiriniz. İş yerinizde çalıştıracağınız elemanların tanıdığınız ve emin olduğunuz kişilerden seçilmesine önem gösteriniz. İş yeriniz ve değerli eşyalarınızı sigorta ettiriniz. Aracınızı işlek cadde üzerine, aydınlatması yeterli alanlara, mümkünse güvenlik kamerası veya görevlisi bulunan otoparklara park ediniz. Aracınızın camlarını kapatıp, kapılarını kilitleyiniz, kapıların kilitlendiğini kontrol ediniz, uzaktan kumanda ile kilitleme işlemi yapıyorsanız hırsızların kullandığı sinyal kesicileri unutmayınız ve kilitlenip kilitlenmediğini el yardımıyla mutlaka kontrol ediniz. Aracınızın dışarıdan bakıldığında gözle görülebilen koltuk, paspas üzeri, vites topuzu ve direksiyon gibi yerlerine para, altın, cep telefonu, el çantası ve bilgisayar çantası gibi değerli eşyalarınızı bırakmayınız. Aracınıza alarm sistemi taktırınız. Aracınızı çalışır vaziyette bırakıp kısa süreli dahi olsa yanından ayrılmayınız. Aracınızı hırsızlıklara karşı sigorta ettiriniz.”

Alınan tüm önlemlere rağmen hırsızlık olayı gerçekleşmesi durumunda ise hiç bir şeye dokunmadan '155 Polis İmdat’ hattının aranması gerektiği belirtildi.