Mersin’in Erdemli ilçesinde TEMA Vakfı İlçe Temsilciliği tarafından Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında sahil temizliği yapıldı.
60 TEMA gönüllüsü ilçe sahilindeki TEMA Evi önünde buluştu. Ardından da gönüllüler TEMA evi ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Topraksu Tesisleri’ne kadar yaklaşık 1,5 kilometrelik sahil bandında temizlik çalışması yaptı.
Dünya Çevre Günü dolayısıyla açıklama yaparak sahil temizliği ile ilgili bilgi de veren TEMA Vakfı Erdemli Gönüllü Temsilcisi Haluk Gülle, Birleşmiş Milletler’in (BM) 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün temasını “7 milyar hayal, bir gezegen, sorumlu tüketim” olarak belirlediğini söyledi.
TEMA Vakfı’nın günün önemi dolayısıyla bir açıklama yayınladığını hatırlatan Gülle, “Geleceğe ilişkin hayallerin hepsi, insanlığın esenliği, doğanın sunduklarına ve doğal varlıkların sürdürülebilir yönetimine bağlı. Sürdürülebilir yönetim ilkelerinin başında ise doğanın kendini yenileyebilme kapasitesinin üzerinde tüketim yapılmaması gelmektedir. Oysa bugün insanoğlu dünyadaki doğal ekosistemlerin yenilenme kapasitesinin 1,5 katını tüketmektedir. Eğer tüketim anlayışı hiç değişmeksizin devam ederse 2030 yılında ihtiyaçların karşılanması için iki, 2050 yılında ise üç dünyaya ihtiyacımız olacak. Daha az doğal varlık kullanmayı sağlayacak sürdürülebilir üretim ve tüketim anlayışı yerleşmeksizin hayallerimizin gerçekleşmesi çok zor gözüküyor” dedi.
Gerçekleştirilen temizlik ile çevreye karşı duyarlılığı artırmak ve farkındalık oluşturmanın hedeflendiğini anlatan Gülle, “Hayallerin gerçekleşebildiği bir gelecekten emin olmak için en umut verici strateji, gezegenin sınırlarını ve yeniden üretme kapasitesini bilerek yaşamaktır” diye konuştu.