İstanbul Bayrampaşa’da bir AVM’nin otoparkında bombalarla yakalanan IŞİD'lilere yönelik operasyonun detayları netleşti. 56 bomba düzeneği, 67 bomba kalıbı, 4 canlı bomba yeleği ele geçirildi. Teröristlerin AVM içinde 4 ayrı noktada patlatacağı bombaların miktarı ve patlama yaşandığında ortaya çıkacak manzaranın ihtimali dahi istihbaratçıları dehşete düşürdü. Bu miktarda bombayla IŞİD, 40’tan fazla saldırı düzenleyebilirdi. Bu haber gündemdeki sıcaklığını korurken korkutan bir veri açıklandı.

Merkezi ABD’de bulunan The Soufan Center isimli araştırma kuruluşu Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarında savaşmaya giden ve 2016-2017 yıllarında ülkelerine dönen teröristlerin tahmini sayılarını açıkladı. Bu listede birinciliği 3.400 küsur militanla Rusya Federasyonu aldı. Tabii Rusya pasaportu taşıyan Orta Asya ve Kafkas haklarından militanlar ağırlıkta, Özbekler, Çeçenler gibi. Onu 3.200 küsur militanla Suudi Arabistan, 3.000 ile Ürdün, 2.900 ile Tunus, 1.900 ile Fransa ve 1.600 küsurla Fas izliyor. Bu militanların Arap ülkelerinden o kadar olmasa da, özellikle Avrupa, Kuzey Amerika, Rusya ve Orta Asya’dan gelenlerinin ciddi bir kısmının Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiş yaptığı öne sürülüyor.

TÜRKİYE’Yİ ALMANYA, İNGİLTERE, BELÇİKA, İSVEÇ VE ABD VATANDAŞI TERÖRİSTLER İZLİYOR

Türkiye’den savaşmak için Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarına katılan militan sayısı ise bu araştırmada yaklaşık 1,500 olarak verilmiş. Bu tahmin daha önce Türk Dışişleri kaynaklarınca yapılan tahminlere pek aykırı değil, az çok örtüşüyor. Türkiye’yi Almanya, İngiltere, Belçika, İsveç ve ABD vatandaşı teröristler izliyor.

'900 IŞİD MİLİTANININ TÜRKİYE’YE DÖNDÜĞÜ VE HALEN ARAMIZDA OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR'

Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, "Türkiye bir başka ölçüye göre bu listenin başında yer alıyor. Suriye ve Irak’ta IŞİD adına savaşıp da ülkelerine geri dönenler arasında Türk pasaportu taşıyanlar birinci sırada: yaklaşık 900 IŞİD militanının Türkiye’ye döndüğü ve halen aramızda olduğu tahmin ediliyor" dedi. Yetkin şöyle devam etti: "O 1.500’den geri kalanları çatışmalarda öldürülmüş, ya da hala oralarda çatışıyor olabilir. IŞİD (ve muhtemelen bir miktar da el-Kaide  

bağlantılı cihatçı militanın) bu kadar yüksek sayılarda Türkiye’ye dönebilmiş olması belki Suriye ile 910 km uzunluğundaki sınır sayesinde. Belki de 2016’daki Cerablus-Dabık-El Bab ve halen sürmekte olan İdlib operasyonların getirdiği ortamdan yararlanıp sızmaları sayesinde; bu konuda sağlıklı bir araştırma ve bulgu yok."