Aziziye Süt Üreticileri Birliği, TKDK ile birlikte yaptığı proje ile bölgedeki 80’e yakın köyün süt üretimine talip oldu. Aziziye Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Karakaş, proje kapsamında en büyük süt üreticisi konumunda olan köylünün de yüzünün güleceğini söyledi.
Karakaş, süt üreticileri birliği olarak köylüye direk ulaşarak aynı gün içerisinde bölgedeki tüm sütü tek bir noktada toplayacaklarını belirterek, “Toplanılan sütler hijyenik hale getirildikten sonra soğutularak, süt ürünleri üreten firmalara pazarlanacak. Bu süreç içerisinde süt üreticisi olan köylü vatandaş hem sütünü hak ettiği fiyattan satmış ve hem de devletin vermiş olduğu “soğuk süt” desteğinden faydalanmış olacak” dedi.
Proje kapsamında ayrıca halk arasında ‘aracı’ olarak bilinen süt toplayıcı ve mandıraların süt fiyatlarını manipüle etmesinin de önüne geçilmesinin hedeflendiğini dile getiren Şahin Karakaş, pilot nokta olarak Aziziye’de başlatılması planlanan bu projenin diğer ilçelere de örnek teşkil etmesinin amaçlandığını kaydetti.
Aziziye Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Karakaş, geçimini tarım ve hayvancılık üzerine kuran köylü halkın temsilcisi olarak yaşadıkları sıkıntıların bir çözüm noktası olarak bu projeye başladıklarını anlatarak, “Köylümüzün en önemli geçim kaynağı olan sütün gerçek değerinin altında satılması ve bu sebeple mağdur edilmesi en büyük sıkıntımızdır. Öyle ki bir bardak çay ile bir litre süt aynı fiyata satılır hale gelmiştir. Üretim kapasitesi olarak Türkiye’de üçüncü sırada olan bir ilin bu fırsatı doğru değerlendirememesi sıkıntılarımızı daha da artırmaktadır. Oluşturduğumuz bu proje ile hedefimiz bölgedeki sütün tamamına ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece hem üretilen sütün hak ettiği değere ulaşmasını ve hem de bu sütün sağlıklı bir halde tutulmasını sağlamış olacağız. Bu projemiz ile aslında, toplumsal bir değer sunarak köylümüzün kazanç çıtasını yükseltmeyi ve bir anlamda göçün de önüne geçmeyi hedefliyoruz. Projemiz başladıktan sonra da yerel yönetimlerin bizleri destekleyip, ulaşım sorunlarına köklü çözüm getirmesini de ümit ediyoruz” diye konuştu.
Erzurum Stratejik Girişimci İş Adamları Derneği (ESGİAD) ve Aziziye Süt Üreticileri Birliği girişimleri ile birlikte TKDK Erzurum Bölge Müdürlüğüne sunulan proje, tüm eksiklikleri tamamlanarak değerlendirilmek üzere TKDK Genel Müdürlüğüne gönderildi.