İran İslam Cumhuriyeti 36. Milli Günü resepsiyonla kutlandı.
İran Milli Günü Swiss Otel’de verilen bir resepsiyonla kutlandı. Resepsiyona Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Devlet Bakanı ve eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Recai Kutan, eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Oğuzhan Asiltürk, eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AK Parti MKYK üyesi Mazhar Bağlı, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ile Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ve yabancı misyon şefleri katıldı.
İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli ve eşi konukları kapıda karşıladı. Resepsiyon İstiklal Marşı ve İran Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Kalkınma Bakanı Yılmaz, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin önemine değinerek, ticaret hacminin giderek arttığına dikkat çekerek, “Uzun zamandır kamyoncularımızın yaşadığı bir sorun vardı. İran İslam Cumhuriyeti’nden benim değerli çalışma arkadaşım Sayın Bakan Vaizi ile bu sorunu çözen bir anlaşma imzaladık. Yakın bir zamanda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da İran’a ziyareti bekleniyor. Henüz tarihi kesinleşmemekle birlikte, yakın bir zamanda olacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Yılmaz şunları kaydetti:
“İslamofobiye karşı, İslam düşmanlığına karşı hep birlikte mücadele etmek durumundayız. Bir taraftan hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın, kim yaparsa yapsın terörizmin karşısındayız, terörizmi lanetliyoruz. Ama diğer taraftan fikir hürriyeti adı altında kutsal değerlere saldırılmasını da, hiçbir şekilde benimsemiyoruz, lanetliyoruz. Aslında kutsal, mukaddes değerlere fikir hürriyeti adı altında saldıranlar, fikir hürriyetine en büyük zararı veriyorlar.”
İran Büyükelçisi Bikdeli, üzerinde yaşadıkları bölgenin ve İslam dünyasının kader belirleyici bir dönemden geçtiğini söyleyerek, “Bir tarafta Müslümanlar bağımsız bir şekilde kendi kültürlerini yaşamak isterken, diğer tarafta İslamofobi politikası izlenmekte, İslami değerlere saldırı sıradan bir olay haline getirilmekte ve batılı medya tarafından uydurma, yapay sınırlar oluşturulmaktadır. Etniksel görüş ayrılıkları, mezhep adı altında çatışmalar, terörizm, şiddet ve aşırıcılık İslam Medeniyeti güneşinin yeniden doğup yükselmesini geciktiren birer araçtırlar” ifadelerini kullandı.
Bakan Yılmaz ve İran Büyükelçisi Bikdeli birlikte üzerinde İran Bayrağı’nın olduğu pastayı kestiler. Resepsiyonun yapılacağı salonun koridorunda ise konukları İran halıları, ipek ve yünden yapılmış ince dokuma hat sanatları karşıladı.