Avrupa Birliği, Avrupa Otelciler Birliği’ne üye olan ülkelerde bulunan otellere verilen yıldızlar kapsamında yeni kriterler getirdi.
Avrupa Birliği otellerin müşterilerine sunduğu hizmetler bağlamında bulunan 220 kuralı yeniden değerlendirdi. Değerlendirme sonucunda yeni uygulamalar yürürlüğe girerken, geçmişte belirlenen fakat güncelliğini yitiren bazı kurallar ise yürürlükten kaldırıldı. Belirlenen bu yeni kurallar üç yıl boyunca oteller tarafından yerine getirilecek ve bu sürecin sonunda kurallar mevcut şartlara göre bir kez daha yenilenecek. Avrupa Birliği tarafından belirlenen yeni kararlar Avrupa Yıldızlı Oteller Birliği ülkeleri olan Almanya, Belçika, Danimarka, Estonya, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi ülkelerde geçerli olacak.
AB tarafından alınan yeni kararlar çerçevesinde, üç ve daha fazla yıldıza sahip olan otellerde bulunan yatakların yüksekliği 15 santimetreden 18 santimetreye çıkarıldı. Beş yıldızlı otellerde bulunan yatakların ise ortopedik olması kararına varıldı. Eski kurallara göre yataklar, iki yılda bir derinlemesine temizlenirken, yeni kurallara göre temizleme işleminin her yıl gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Dört ve beş yıldızlı otellerde ise, müşterilere ücreti karşılığında anti-alerjen yastık ve nevresim talep etme hakkı getirildi. Öte yandan, yeni kurallar çerçevesinde bir ve daha fazla yıldıza sahip olan otellerde ücretli ya da ücretsiz olarak internet bağlantısının bulunması zorunluluğu getirildi.
Öte yandan, tüm bir ve birden fazla yıldız verilen oteller kendi internet sayfalarına sahip olacak ve bu sayfalarda sayfasında standart odanın, binan dış görünüşü ve lobi ve lokantasının görüntülerini kapsayan gerçek fotoğraflar yer alacak. Banyolarda yaşanabilecek olası kazaları önlemeyi de hedefleyen AB, yeni kurallar çerçevesinde banyolarda kaymayı engelleyecek paspas bulundurulacak, banyo küvetine veya duş kabinine tutunma kolu yerleştirilecek. Odalarda tavan aydınlatılmasına paralel olarak gece lambası da bulundurulacak.