Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi Tekkeköy; Samsun-Ordu Karayolunun on üçüncü kilometresinde güneye doğru bir kilometre içeride yer almakta olup, Samsun iline bağlı tarih, turizm, kültür, sanayi ve eşsiz doğal güzellikleriyle ülkemizin nadide ilçelerinden birisi. Nüfusu 50124 olan Tekkeköy bulunduğu konum itibarıyla kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımına sahip bölgenin tek ilçesidir. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen hafif raylı sistem çalışmalarının 10 Ekim 2016 tarihinde tamamlanması ile ulaşım ağına bir yenisi daha eklenerek şehir içi ulaşımda büyük bir rahatlama sağlayacak.

İlçenin tarihi insanlık tarihi kadar eskiye dayanmaktadır. M.Ö 10.000 ila 60.000 yılları arasında Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi Tekkeköy Mağaraları burada olup yerli yabancı binlerce turistin gezip görmek için geldiği tarihi bir mekandır. Tekkeköy mağaraları arkeoloji vadisi tarihi, doğası ve eşsiz güzellikleri ile açık hava müzesi olmasının yanın da piknik ve mesire alanıyla ilçenin merkezinde yeşilin büyüsüyle insanların dinlenebileceği muhteşem bir alandır.

ANTYERİ KİLİSESİ

Tekkeköy tarihi yapılar yönünden Samsun’un en zengin ilçelerinden birisidir. İlçede Karadeniz’deki tarihi tek yel değirmeni, Altınkaya kilisesi, Antyeri kilisesi, Aşağıçinik Ak kilise, Çırakman tarihi kemerli çeşmesi, ahşap camileri, kaya mezarları, Rumlardan kalma tarihi çeşmelerin yanında daha birçok tarihi kiliseye, tarihi çeşmeye ve tarihi evlere sahiptir. İlçenin ismini aldığı Şeyh Yusuf Zeynüddin hazretlerinin tekkesi ve türbesi de ilçe merkezinde bulunmaktadır.

Tekkeköy tarihi yapılarının yanında mavisi, yeşili, havası, vadileri, çağlayan dereleri, şelaleleri, doğal güzellikleri, el değmemiş ormanlarıyla ve costal sahiliyle yaz kış ilçeye ziyaretçi çekebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca Asarağaç piknik ve mesire alanı şehrin bunaltıcı havasından sıkılanlar için denizin mavisi ile yeşili buluşturan yükseltisi ile ferah bir nefes alınabilinecek doğal bir alandır. Bu güzel alan Büyükşehir Belediyesine devredilerek tabiat parkı olarak düzenlenmektedir.  Bunca değere sahip olan Tekkeköy sanayi yönünden de zengin bir ilçedir. Samsun ve çevre illerden binlerce kişini çalıştığı; İlkadım, 19 Mayıs, Örnek sanayilerinin yanında Organize sanayi ve Gıda organize sanayiye ev sahipliği yapmaktadır. İlçeye yapılmaya başlanan Lojistik köy projesinin de 2017 yılında vücut bulmasıyla İlçe Bölgenin lojistik üssü haline gelecek.

TEKKEKÖY MAĞARALARI

Tekkeköy’de gezip görülecek yerlerden bazıları

Atatürkevi müzesi

Tekkeköy Belediyesi tarafından yaptırılan Atatürkevi müzesi, Atatürk’ün Selanikte doğduğu evin bire bir aynısı şeklinde inşa edilmiştir. Zemin katta görevlilerin odaları, birinci katta mutfak, misafir odası ile Atatürk’ün anne babasının yatak odası, ikinci katta ise Atatürk’ün kıyafetlerinin sergilendiği oda, çalışma odası, banyo ve balkon bulunmaktadır. Her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilen müze ev Samsun Ordu karayolu kirazlık mevkiinde bulunmaktadır.

Tarihi yel değirmeni

1860'lı yıllarda Çırakman köyünde yaşayan Rumlar tarafından yapılan Karadeniz'in taş gövdeli tek tarihi yeldeğirmeni olma özelliğine sahip olan tarihi yapı Tekkeköy Belediyesi tarafınfan aslına uygun olarak restore edilerek turizmin hizmetine sunulmuştur. Her yıl binlerce yerli ve yabancı tristin ziyaret ettiği tarihi yel değirmeni ayrıca yeni evlenen çiftlerin resimlerini çektirdiği özel bir alandır.  Karadeniz’in tarihi tek yel değirmeni olma özelliğine sahip yapı Samsun’un Tekkeköy ilçesi Çırakman Mahallesi mezarlığı yanında bulunmaktadır.

Büyüklü Kurşunlu Şelalesi

Tekkeköy Büyüklü mahallesi kurşunlu mevkiinde bulunan doğa harikası kurşunlu şelalesi şehrin gürültüsünden ve sitresinden kurtulmak isteyenler için eşsiz bir mekan. Su seslerinin kuş sesleri ile karıştığı yeşillikler içindeki büyüleyici güzellik burada hoş bir vakit geçirmek isteyenlere kucak açıyor. Kurşunlu şelaleleri Samsun’un Tekkeköy ilçesi Büyüklü mahallesi kurşunlu mevkiinde yeralmakta olup, burayı keşfetmeye gelen binlerce kişiyi kendine hayran bırakmaktadır.

Costal Sahili

Costal sahili yazın serinlemek, deniz ve kumsalın keyfini çıkartmak isteyen binlerce insanın tercih ettiği, yazlıklarında bulunduğu bir yerdir. Kumsalı bir çok tristlik bölgedeki kumsallarla yarışır durumdadır. Yaz aylarında ilçeyi ziyaret eden bir çok kişi burada dezine girip kumsalın keyfini çıkartmaktadır.   

Şeyh Yusuf Zeynüddin Camii ve türbesi

Şeyh Yusuf Zeynüddin, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaşamış büyük İslâm velisidir. Gavs-ı Azam Şeyh Abdülkadir-i Geylani Hazretlerinin torunudur. Şeyh Kutbüddin Hazretlerinin kardeşidir. O zaman Bizans Devletinin hâkimiyeti altında bulunan yerleri İslamiyet’e açmak için çalışan bu büyük İslam Mücahit ve mutasavvıfı, bugünde kabristanının bulunduğu bu yöreye gelmiş ve burada bir Tekke açarak devamlı kazan kaynatıp fakirleri,yolcuları ve düşkünleri doyurmuştur. Zamanla bu tekke etrafında bir köy doğmuş ve bugünkü adı ile Tekkeköy meydana çıkmıştır. Tekkeköy ismini bu tekkeden aldığı bilinmektedir. 1285 yılında tekkenin yanına Tekkeköy cami inşa edilmiştir. Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretlerinin 1200 ila 1330 yıları arasında yaşamış olduğu tahmin etmektedir. Tekkeköy ilçe merkezinde adını taşıyan Cami yanında bulunan türbe ilçeye gelenler tarafından ziyaret edilen dini mekanların başını çekmektedir.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji vadisi

İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi Tekkeköy Mağaraları M.Ö 10.000 ila 60.000 yılları arasında insanların yaşamış olduğu en eski yerleşim yerlerindendir. Arkeoloji vadisi adı altında düzenlenen alan da o dönemin yaşayışını anlatan heykeller bulunmaktadır. Yine tarihi mekan içerisinde birde imitasyon müzesi bulunmaktadır. İmitasyon müzesinde o dönemlerde kullanılan aletlerin ve tarihi buluntuların imitasyonları sergilenmektedir. Bu alan açık hava müzesi olmanın yanın da piknik ve mesire alanıyla ilçenin merkezinde tarih ve yeşilin büyüsüyle insanların dinlenebileceği muhteşem bir yerdir. Tekkeköy mağaraları dünya üzerindeki en eski yerleşim yerlerinden biri olması özelliği ile özellikle dünyanın dört bir yanındaki insanların dikkatini çekmektedir.

Kutlukent Altınkaya Kilisesi (Kelkaya Kilisesi): Ordu Perşembe Yason Burnu’ndaki kilise ile eş dönemdir. Tamamen taş örgü sistemi ile yapılmış bir kilisedir. Akustik için kullanılan küplerin taş örgünün arasına yerleştirilmesi ve mimarisi dikkat çekmektedir.

Antyeri kilisesi (Andreanadon Kilisesi): Bölgedeki sağlam durumda olan ender kiliselerdendir. Mimari yapısı ve çan kulesi aynen kurunmuştur. Tescili yapılan kilisenin retore çalışmaları da yakında başlatılması planlanmaktadır.

Aşağıçinik Ak kilise: Tekkeköy ilçesi Aşağıçinik mahallesinde bulunan ve Ak Kilise adıyla bilinen tarihi yapı mimari yapısı ile bölgedeki diğer kiliselerden farklı özellikler göstermektedir.   

Dört bir yanı tarihi eserlerle dolu olan ilçede daha onlarca kilise vardır. Bunlardan Çınaralan ve Karaperçin kiliseleri camiye çevrilmiş olup halen cami olarak kullanılmaktadır. Diğer kiliseler ise zamanla tahrip olup yok olma durumuna gelmiştir.

Yine ilçede tarihi çeşmeler, Altınkaya kaya mezarları, Helenistik dönem mezarları, İlk tunç dönemi kaya mezarları, Asarağaç geç arkaik dönem mezarları, rum çeşmeleri, tarihi rum evleri, ahşap ve tarihi camileri bulunmaktadır. İlçe halkı her zaman yardım sever, sıcak, güler yüzlü, samimi ve misafirperver haliyle yerli yabancı ziyaretçilerine kapılarını ve gönüllerini açıyorlar.    

Tarihi ve doğal daha birçok hazineyi sınırlarında barındıran Tekkeköy inanılmaz eşsiz alanları keşfetmeleri için ziyaretçilerine kucak açmış bekliyor.

Sevgi Tekkesi

  Tekkeköy Belediyesi tarafından yapılan Sevgi Tekkesi nezih aile ortamında ilçenin merkezinde bir çok yemek, ızgara çeşitleri, pide çeşitler, tatlı çeşitleri ve bölgeye özgü daha birçok tatlarının yanında  güler yüzlü ve deneyimli personeli ile hizmet vermekte.