Niğde’de 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş günü nedeniyle yürüyüş düzenlendi. Niğde İl Sağlık Müdürlüğünün düzenlediği yürüyüş Tren Garı önünde başlatılarak Ömer Halisdemir meydanında sona erdi. Etkinlikte ‘Her Gün 10.000’ adım sloganı ile başlayan yürüyüşün amacı anlatıldı.

Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, ‘‘Toplumumuzun yüzde 90’ı günlük aktivite yapmıyor. Aktivite azlığı kilo fazlalığı, obezite gibi sorunlarla birlikte kalp damar hastalıkları ortaya çıkarıyor ve Sağlık verilerine göre 3 milyon insan obeziteye ve kiloya bağlı ölüyor. Günlük aktiviteye özendirme açısından Sağlık Bakanlığı koordinesinde yürüyüş düzenledik. Vatandaşlarımızı 10 bin adıma davet ediyoruz. Kontaklarımızı kapatalım bunu trafik için söylemiyoruz sağlığımız için söylüyoruz.’’dedi.

Her yıl 3 milyon kişi ölüyor

Niğdeli vatandaşları her gün 10 bin adım atmaya davet eden İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel ise yaptığı konuşmada şunları söyledi; ‘‘Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme programları kapsamında bugün bu konuya dikkat çekmek kamuoyunda bir algı oluşturmak ve fiziksel aktiviteyi dikkat çekmek adına tüm Türkiye’de olduğu gibi bu yürüyüşü ilimizde de gerçekleştirdik. Obezite tüm dünya da ve ülkemizde büyük bir sorun olmaya devam etmektedir. Yaklaşık olarak dünyada bir buçuk milyar insan fazla kilolu beş yüz bin kişi ise obez olarak yaşamını sürdürmektedir. Bu da ileride önemli sağlık sorunlarına, kalp damar hastalıklarına, kanser risklerine yol açmaktadır. Toplumumuz da yaşayan insanların yüzde 4’ü tam anlamında fiziksel aktivite ve spor yapmaktadır. Geriye kalan ise bu aktiviteleri tam olarak yapmamaktadır. Obeziteye bağlı her yıl 3 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Yine bu anlamda okul öncesi yaklaşık 60 milyon obezite bulunmaktadır. Bizler bu amaçla sağlık bakanlığımızın yürüttüğü bu proje ile toplumda aktivite oluşturmak, algı oluşturmak, fiziksel aktiviteyi özendirmek, arttırmaktır. Bilgisayarların da çıkması ile internetin yaygınlaşmasıyla biraz masaya bağlı bir hayat sürmeye başladık. Tüm işlerimizi masa başında yapmaya başladık. Bu vesile ile tüm Niğde halkına sağlıklı günler diliyorum. Tüm halkımızı her gün 10 bin adım yürümeye davet ediyorum.’’