Sivas’ta buğday hasadının tamamlanmasının ardından, çiftçiler şimdi de kış aylarında hayvanların beslenmesi için kullanacakları samanları hazırlamanın telaşında.

Sivas’ta devam eden buğday hasat sezonunda buğday hasadını tamamlayan çiftçiler, kış aylarında hayvanlarını beslemek için kullanacakları, buğdaydan arta kalan çöplerden oluşan samanları şimdiden hazırlamaya başladı. Çiftçiler aşırı sıcağa rağmen buğday tarlalarında kalan öğütülmüş buğday çöplerinin oluşturduğu saman dağları içerisinde yoğun bir uğraş veriyor. Samanlar küreklerle çuvallara doldurularak kamyonlara yükleniyor. Ardından kamyonlara yüklenen samanlar kış aylarında kullanılmak üzere ihtiyaç sahiplerine teslim edilecek.

Çiftçiler yaptıkları açıklamada, “Biz kış aylarında köylülerin hayvanlarını beslemek için ihtiyaç duydukları samanı topluyoruz. Saman, biçer makinesinden geçen buğday artıkları patoz makinesinden de geçirilip bu şekli alıyor. Bizde bunları çuvallayıp kullanıma hazır hale getiriyoruz. Samanı, at, inek, eşek gibi tüm hayvanlar tüketebiliyor. Besiciler bu samanları özellikle kış aylarında hayvanlara veriyor” dediler.

Yaklaşık 2 dönümlük bir buğday tarlasından bir römork dolusu saman elde edilebiliyor. Samanın tonu ise buğdayın yarı fiyatı olan 450 TL’den satılıyor.