Türkiye’nin en kaliteli tütün üretiminin yapıldığı bölgelerden biri olan ve adı "Tütünkent" olarak anılan Kütahya’nın Hisarcık ilçesi Hasanlar köyünde çiftçilerin daha karlı olan tütün ekimine yöneldiği bildirildi.

Yıllarca beldenin tamamına yakınının tütün işiyle uğraştığı, bu nedenle "Tütünkent" adını alan köyde yıllar geçtikçe tütün eken üretici sayısı 5 yıl öncesine kadar iyice azalmıştı. Ancak bu yıl tütün eken üretici sayısı yükselerek 65 kişiye çıktı.

Hasanlar köyünde çocuk yaşlardan itibaren tütün işiyle uğraştığını, ayrıca Emet Bor İşletmesinde taşeron işçisi olarak çalıştığını söyleyen 3 çocuk babası 41 yaşındaki Hasan Uymaz, halkın tekrar tütün ekimine yönelmesini son yıllarda tütünün diğer ürünlere göre getirisinin fazla olmasına bağlıyor.

Uymaz, "Yaklaşık bir asırdır köyümüzde tütün ekimi yapılıyor. Bu nedenle bizlerin yıllarca tek geçim kaynağı tütüncülük idi. Ürettiğimiz A grat tütünün kaliteli olması, hatta Ege Bölgesi tütünlerinin mayası olarak adının geçmesi köyümüzü en gözde tütün üretim merkezi haline getirdi. Çünkü ürettiğimiz tütünlerdeki kalite yeterliliği ve iyi işçiliğin yanında, tütün denkleri dolgusuzdur. Ancak zamanla tütün alımlarının özel sektöre geçmesi, uygulanan düşük fiyat politikaları ve gençlerin çalışmak için başka yerler göç etmesi yüzünden tütün işiyle uğraşan kişi sayısı her geçen yıl düştü. Son zamanlarda tütün tüccarları köyümüze gelerek bizleri tütün ekimi yapmamız konusunda ikna ettiler ve tohumunu da vererek çiftçilerimize destek verdiler. Neticede tütün fiyatlardaki iyileşme ile de bu yıl tütün ekimi yapan kişi sayısı 65’e yükseldi. Tütün üretimi çok zahmetli ve zor bir süreçtir. Tütün üretimine ailede küçükten büyüğe herkesin katkısı vardır. Annem, eşim ve çocuklarımla birlikte tütün kırmaya sabah saat 06.30’da başlıyor ve öğleye kadar devam ediyoruz. Şişlere dizdiğimiz tütünleri daha sonra ipe dizerek seralarda 10 gün kurutup kutulara basıyor ve Aralık-Ocak aylarında tüccara satıyoruz. Bizler tütün üretimi konusunda deneyimli olduğumuz ve bu işi iyi yaptığımız için başka ürünlere nazaran bize tütün daha karlı geliyor" diye konuştu.(MA-EFE)