Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın” projesi kapsamında Emek Sineması’nda çocuklarla birlikte ‘Ayla’ filmini izledi. Sinema heyecanı yaşayan çocuklar, ünlü sinema oyuncularıyla fotoğraf çektirme fırsatı da buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının ortak çalışmalarıyla yürütülen “Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın” isimli proje kapsamında, bugün Beyoğlu’nda yüzlerce çocuk Emek Sineması’na akın etti. Öğretmenleriyle beraber sinemaya gelen ve henüz vizyona girmemiş olan ‘Ayla’ filmini izleme heyecanı yaşayan çocuklara Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da eşlik etti. Emek Sineması’nda çocuklarla film izleyenlerin arasında ünlü sinema oyuncuları da vardı. Yüzlerce çocuk hem film izledi, hem de birçok filmde oynayan usta oyuncularla fotoğraf çektirme fırsatı buldu. Projeye destek veren sanatçıların arasında Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Tamer Karadağlı, Şoray Uzun ve Vilma Elles gibi isimler yer aldı.

“Sinemaya gitmeyen çocuk kalmasın”

Beyoğlu’nda yaşayan ve Cihangir Münir Özkul Ortaokulunda öğrenim gören 8’nci sınıf öğrencisi Elif Yeniad, etkinlik için mutlu olduklarını dile getirerek, “Sinemada olmaktan mutluyum. Film izlemeyi seviyorum. En son iki hafta önce gelmiştim. Bugün hangi filmi izleyeceğimizi henüz bilmiyorum, sürpriz olacak. ‘Sinemaya gitmeyen çocuk kalmasın’ diyorum” dedi.

“İnanılacak gibi değil”

Usta ses sanatçısı ve sinema oyuncusu Orhan Gencebay da projeyi değerlendirerek, bugün öğrendiği bir gerçeğin kendisini çok şaşırttığını ifade etti. Gencebay, “Ben bugün inanamadığım bir şeyler duydum. İki milyon çocuğumuzun sinemaya gitmediğini söylediler. İnanılacak bir şey değil. Ama bu, bugünden sonra bunun böyle olmayacağının delili. Büyük bir gün. Sinema, sanat dallarının en büyüklerinden birisidir. Sanat, biliyorsunuz, görsellik ve duygusallığı içerir. Sinema, en büyük görevi yapanlardan birisidir. İki milyon çocuğumuzun bunu izlememiş olması önemli. Demek ki eksiklerimiz vardı, bugünden sonra giderilecek” diye konuştu.

Kültür Bakanı Kurtulmuş’tan sanatçılara teşekkür

Film için sinema salonuna girmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Numan Kurtulmuş da projeyi değerlendirerek, “Bugün burayı şereflendiren, buranın böyle cıvıl cıvıl olmasını sağlayan bütün sanatçı dostlarımıza sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum. Burayı yine anlamlandıran gencecik evlatlarımıza güzel seyirler diliyorum” ifadelerini kullandı.

“Sinema kamerasının bulunması insanlık tarihinin dönüm noktası”

Daha sonra filmin izleneceği salonda öğrencilere, öğretmenlere ve sanatçılara hitap eden Bakan Kurtulmuş, sinema sanatının milletleri birleştiren bir değere sahip olduğunu vurgulayarak, “Sinema kamerasının bulunması insanlık tarihinin dönüm noktalarından birisi oldu. Ondan önce görsel sanatlar resim ve heykel gibi sanatlardı. Sinemayla birlikte dünyanın neresinde ne varsa, o, insanlığın beğenisine sunuldu. Çok önemli bir şekilde insanlığın kültürel hayatına zenginlik kattı. Çeşitli görsel filmlerle de dünyaya ait ne varsa, o önümüzde. Bir gün Everest Dağı’nın tepesindeyiz, bir gün denizin yirmi bin fersah altındayız. Bir gösterimde İngiltere Kraliyet Sarayı’nın içerisindeyiz, bir başka sinema gösteriminde ise Osmanlı İmparatorluğu’nun Topkapı Sarayı’nın Harem Dairesi’nde dolaşıyoruz. Böylece hayal dünyamız gelişiyor ve dünyaya ilişkin başka ne varsa, onları çok daha rahat özümsüyoruz” dedi.

Proje kapsamında 1 milyon öğrencinin sinemayla buluşması hedefleniyor.