Milyonlarca emekçi aralık başında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkacak karara kilitlendi.
Temel tüketim maddelerindeki zam sağanağı karşısında iyiden iyiye bunalan 10 milyona yakın emekçi için bir anlamda can simidi olacak yeni asgari ücret. Emekli ve memur da maaş ve aylıklara yansıtılacak artış için yılbaşını iple çekiyor. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın asgari ücrete 2024 yıl için sadece tek zam yapılabileceği açıklaması, tartışmaları beraberinde getirdi.
Satın alma gücündeki erimeden ötürü asgari ücrete uzun yılların ardından 2022 ve 2023’te 6’şar aylık dilimler halinde iki kez zam yapıldı. Ancak bu da yeterli olmadı. Zira dizginlenemeyen hayat pahalılığı artışı kısa sürede eritti. Böyle sürerse asgari ücrete 2024 yılının ikinci yarısında, temmuzda da ikinci zammın yansıtılması kaçınılmaz olur. Eğer enflasyon tek haneye inerse ancak yılda bir kez zam söz konusu olabilir.
Ücret ve maaş zammında esas alınan TÜİK zammı, bir türlü çarşı pazar fiyatları ile örtüşmüyor. Dar gelirlinin bir cebine 10 lira girerse, diğer cebinden 20 lira çıkıyor. Aldığı zamlı maaş iki, üç ay içinde pula dönüyor, belini doğrultamıyor. TÜİK enflasyon verisi alışveriş fiyatları ile örtüşse bu denli yoksullaşmayacak milyonlarca sabit gelirli. Bu tabloda emekçiye, emekliye hedef enflasyon ve yılda bir kez zam vermek onları açlığa mahkum etmektir.  
Türk-İş’in 30 Kasım 2 Aralık’ta yapılacak 24. Olağan Genel Kurulu’nun
hemen ardından toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda zam tartışmaları  gerçekleşen ve öngörülen enflasyon üzerinde yoğunlaşacak.
Patronlar ve hükümet 2024 yılında hesaplanan yüzde 35 enflasyon üzerinden tüm ücretlere zam yapılmasından yana. İşçi kesiminin buna onay vermesi beklenemez. Bu yıl için enflasyonun yüzde 65 olması resmi yetkililer tarafından öngörülüyor. Bakalım hangisi esas alınacak 5 işçi, 5 işveren ve 5 hükümet temsilcisinden oluşan komisyon üç veya dört toplantının ardından 1 Ocak 2024’ten geçerli olacak yeni ücretin saptanıp kamuoyuna duyurulması kuvvetle muhtemel. Masada işçi tarafını temsil eden Türk-İş heyetinde bir sendikacının yanı sıra, sendikalı olmayan garson, akaryakıt pompacısı, berber ve kasap gibi farklı mesleklerden asgari ücretle çalışan dört emekçi yer alacak. Böylece komisyon asgari ücretli emekçinin yaşadığı ekonomik sorunları birinci ağızdan dinleme olanağı bulacak. Patron ve hükümet temsilcileri, asgari ücretlinin ne denli maddi yetersizlikle boğuştuğunu daha iyi kavrayacaktır.
Tabii  son sözü hükümet söyleyecek. Beklentiler net 11 bin 402 TL olan mevcut ücretin refah payı ile birlikte yüzde 40-50 arasında artırılacağı yönünde. Gerçekleşirse net asgari ücret 16-18 bin TL aralığında saptanır. İşçi zamlı ücretini 1 Şubat 2024’te alacak.
Özel sektörde yaygın olan asgari ücretin yüksek saptanması SGK’nın prim gelirlerini artıracağından, hükümetin işçilerle birlikte oy çokluğu  ile tespit etmesi olasılıklar dahilinde. Patronlara kayıtlı her bir işçi için ödenen 500 TL’lik desteğin de artırılması bekleniyor...