Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, demir fiyatlarının 8 ayda yüzde 35 zamlandığından yakınarak, "Hükümetimizden beklentimiz zamların geri alınması ve piyasayı bunaltan stokçuluğun önüne geçilmesidir" dedi.

Yükselen demir fiyatlarının, inşaat sektörünü ve istihdam seferberliğini zora soktuğunu belirten Karataş, dünyada demir cevheri ve hurda fiyatları düşerken, Türkiye’de demir fiyatlarının son 8 ayda yaklaşık yüzde 35 zamlandığını söyledi.

Antalya demir piyasasında 8’lik ve 10’luk inşaat demiri tedarikinde sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Karataş, "Antalya’da malzeme temini açısından, müteahhit için hiçbir sıkıntı söz konusu değildir. Asıl sıkıntıyı fabrikalardan malzeme alıp, depolama yapan tedarikçiler çekmektedir. Bunun da sebebi, malzeme olduğu halde, fiyat yükseltme politikası nedeniyle fabrikaların depolarındaki eski malzemeyi yeni fiyattan satmak istedikleri için bekletmeleridir. Müteahhidin de malzeme tedarikçisinin de en büyük sıkıntısı demir fiyatlarındaki hızlı yükseliştir" diye konuştu.

"Demirde yaklaşık yüzde 35’lik fiyat artışını görmekteyiz"

Antalya’daki demir fiyatları hakkında da bilgiler veren Karataş, "Kalın demirin ton başına birim fiyatı Payas-İskenderun’da 2.340 TL, İzmir’de 2.280 TL’dir. Oysaki yılbaşında kalın demirin ton başına birimi fiyatı Payas-İskenderun’da 1.770 TL, İzmir’de 1.800 TL’ydi. İnşaat mevsiminin yurt genelinde hareketlenmeye başladığı mayıs ayında ise; kalın demirin ton başına birim fiyatı Payas-İskenderun’da 1.930.-TL, İzmir’de 1.880 TL’dir. Aradan geçen sekiz ayda doların düşmesine rağmen demirde yaklaşık yüzde 35’lik fiyat artışını görmekteyiz. Bu rakamlar da bize yine ülkemiz üzerinde oynanan oyunları hatırlatıyor. Ekonomimize en büyük katkı sağlayan inşaat sektörünü temsil eden STK yöneticileri olarak, o gün de yaptığımız gibi, bugün de gelişmelere bakıp, kalkınmanın yolunun birlik ve beraberlikten geçtiğinin altını bir kez daha çizmek, bu oyunları oynayanlara fırsat vermemek zorundayız" ifadelerine yer verdi.

"Demir fiyatları istihdamı zorluyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde başlatılan, döviz bozdurma kampanyası ve akabindeki istihdam seferberliğine destek olduklarının altını çizen Deniz Karataş, "Dernek olarak biz de seferberlik başlattık. Ülke çapında ’yerli malım, yerli param’ adıyla, tüm inşaatlarımızda yerli üretim malzemeler kullanılmasını teşvik eden bir kampanya başlattık. Daha çok ürettik, daha çok çalıştık. ‘İstihdam Seferliği’ kampanyası kapsamında şantiyelerimizde daha fazla istihdam yapmaya başladık. Ama ne yazık ki yükselen demir fiyatları, inşaat sektörünü, bu seferberliğimizi ve gayretlerimizi zora soktu" diye konuştu.

"300 bin kişi işini kaybedebilir"

İnşaat sektöründe 2 milyon 200 bin kayıtlı işçi çalıştığını kaydeden Deniz Karataş, "800 bin de mevsimlik ve diğer şehirlerden gelen kayıtsız işçilerin çalıştığını düşünürsek, inşaat sektöründe olası bir yavaşlamanın yüzde 10 seviyelerinde olması durumunda bile karşımıza, 300 bin işsiz insan çıkması demek olacaktır. Bu durumda ekonomide istihdam seferberliği ile çelişmektedir. Sektörümüze bağlı yaklaşık 250 iş kolunun düşeceği durumda sıkıntının başka boyutu. Bu durum ayrıca maliyet yönüyle de müteahhitlerimiz arasında haksız rekabete de sebep olmaktadır" dedi.

"Stokçuluk önlensin"

Bir yandan ekonomiyi ve istihdamı canlandırmak için teşvik paketleri açıklanırken; diğer taraftan yapılan zamların tezatlık oluşturduğunu işaret eden Karataş, "İnanıyoruz ki hükümetin yetkili organları demir ve çimentodaki anormal fiyat artışına kısa zamanda dur diyecektir. Sektör temsilcilerinin ve bizlerin de beklentisi zamların geri alınması ve piyasayı bunaltan stokçuluğun önüne geçilmesidir. Aksi halde genel merkezimizin alacağı inşaatları durdurma kararına Antalya olarak uymak durumundayız" açıklamasını yaptı.