Türkiye ekonomisini milyarlarca dolarlık vergi kaybına uğratan 10 numara yağ ve jet yakıtına yönelik kapsamlı bir denetim paketi geliyor.

Özellikle otobüslerde patlama ve yangınlara sebep olan bu yakıtlar için Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da devreye giriyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Çevre Bakanlığı’nın kapısını yaptırım için çalmaya hazırlanıyor. Buna göre Bakanlık tarafından trafikte seyreden binek araç, otobüs, kamyon ve servis minibüslerine yönelik emisyon ölçümü yapılacak. Karbondioksit salınımı belirlenen eşik değerin üzerinde olan taşıtlara 1.500 lira ceza kesilmesi gündeme gelebilecek. EPDK, Maliye ile de temasa geçiyor. Bakanlığın denetim personeli, 10 numara yakıt satışı yapılan yerlerin vergi kaydını kontrolden geçirecek.

5 yıllık vergi kaybı 5 milyar lira

Madeni yağ satışı serbest. Ancak satış yapan yerlerin normalde işyeri açma ruhsatı sahibi olması veya ticari faaliyet için vergi kaydı olması gerekiyor. Bunun için yol kenarlarında kavun karpuz tezgahlarında satışı yapılıyor. Üzerinde durulan çalışma kapsamında Maliye Bakanlığı’nın ve yerel yönetimlerin bu tarz yerlerin işyeri alma ruhsatı olup olmadığı veya vergi kaydı denetimleri yapabileceği belirtiliyor. Kaçak akaryakıt ve 10 numara yağ milyarlarca dolarlık vergi kaybına uğratıyor. Petrol Sanayi Derneği verilerine göre, 10 numara yağ son 5 yılda 5 milyar lira vergi kaybına neden oldu.

JET YAKITINA ÇİFTE KONTROL

10 numara yağın yanı sıra EPDK, özellikle otobüslere satılan jet yakıtları üzerinde de duruyor. EPDK’nın denetimleri ve gelen şikayetler üzerine birçok şirketin sahte özel uçaklar kiralayarak bu uçaklara sahte fatura kestikleri, bu uçaklara satıldığını gösterdikleri akaryakıtı benzin olarak iç piyasaya sattıkları tespit edilmişti.

Bu gelişmenin ardından Devlet Hava Meydanları ile etkin denetim sistemine geçildi. Tüm uçuşlar ile akaryakıt kayıtları denetleniyor. 10 numara yağ motorinin yanı sıra jet yakıtı da ekonomiyi ciddi zarara uğratıyor. Benzindeki Özel Tüketim Vergisi 2.17 lira. Yurt dışına sattıklarını beyan ederse bir şirket herhangi bir vergi ödemiyorlar. O zaman KDV ile birlikte toplamda 2.95 liralık bir vergiden muaf oluyorlar.