Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Kanal S Ana Haber'de, Atakum'da 81 il'den insanın yaşadığını belirterek, yabancı uyruklu sayısıyla da tam bir dünya kenti olduğunu söyledi.

ATAKUM HER YERDE BİLİNİYOR

Ana Haber'de Kanal S Genel Yayın Yönetmeni Barış İpek'in sorularını yanıtlayan  Cemil Deveci, eski bir Atakumlu olduğunu ve belediyelen kurulmaya başladığından beri de ilçede oturduğunu belirtti. Atakum'un eskiden beri Samsun'un en güzel yöresi olduğunu anlatan Deveci, şunları söyledi: "Ne yazik ki, daha sonra kentten beklentisi olan siyasetçi ve müteahhit sayısı arttıkça Atakum bu hale geldi. Ama her şeye rağmen Atakum değişik bir kent. Mesela bir Karadeniz kenti değil. 81 ilden Atakum'da insan var. En az 890 kişi. Bu da 8-9 ay önceki rakamlar.  81 ilden üniversite öğrencisi var 40 bin üniversite öğrencisi Atakum sınırları içinde yaşıyor. Bunları 7 bini 120 ülkeden yabancı uyruklu öğrenciler.  Atakum tam bir dünya kenti. Bu özellikleri olunca Atakum'daki planlama ve kent kültürü sadece kentin planlaması değil hem her insanın planlaması hem coğrafyanın planlanması hem de sosyal donatı alanlarının planlanması gerekiyor.  Yarım kalanları tamamlayarak yaşanabilir kent yapmaya çalışıyoruz. Bu özellikleriyle de Karadeniz'in özellikle ben belediye başkanı olduktan sonra Türkiye'nin her yerinde Atakum biliniyor." 

BİN 680 KİŞİYİ İŞ SAHİBİ YAPTIK

Seçim döneminde de aktif istihdam projesinden söz ettiğini hatırlatan  ve buna yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Deveci, çok sayıda genci meslek edindirme kurslarıyla iş sahibi yaptıklarını anlattı. Deveci, "Aday olduğumda Atakum'un nasıl bir halde olduğunu biliyordum. Ondan sonraki süreçte beni neler beklediğini tahmin edebiliyordum. Çünkü bundan 3 yıl öncede Türkiye'de kronik sıkıntılar vardı. Krize doğru gittiğimiz belliydi ve ciddi oranda işsizlik vardı. Seçim döneminde aktif istihdamı anlattım. Aktif istihdam Türkiye'ye birtakım yerel yönetimlerin bildiği hem de kriz dönemlerinde başka ülkelerde ekonomistlerin keşfettiği alan. Diyelim ki hukuk okuyan ama büro kirasını karşılayamayan iş yeri alamayan bir gencimize en yakın olduğu alanda şartları iyileşinceye kadar meslek edindirme kursları veriyoruz. Belediyeye 100 kişi almışsak, yaklaşık 2 bin kişiyi ilçenin başka yerlerde gençlerimizi iş sahibi yaptık. Bu görülmüyor ama ciddi bir sayı. Bin 680 kişiyi meslek edindirdik. Şu anda çalışıyorlar. Koronavirüse rağmen işçi çıkarmaya rağmen çalışıyorlar" diye konuştu.

MECLİSTE TEMSİL EDİLMELİLER

Atakum'un tarım alanlarının yoğun olmadığını ama tarıma yönelik çalışmalara destek verdiklerini anlatan Deveci, yerel kalkınmada iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Deveci, "Birkaç yerde söyledim. Ticaret sanayi odalarından ve esnaf odalarının 1 ya da 2'şer temsilcisi belediye meclislerinde seçimsiz gelip, tam yetki ile görev almalılar. Kentin, yönetimi, kalkınması sanayileşmesi önemli. Odasının veya kurumlarının görüşü neyse görüşü savunmalı, kentin çıkarları neyse savunabilmeli. Hem bu demokratikleşmeyi güçlendirir hem de yerel kalkınma artar. Türkiye’de ve dünyada da yerel kalkınma modelleri öne çıkar. Samsun'da 11 sulama barajı var. Başka bir ilde yok. Bizim 2 ovamız Türkiye'ye yeteceği gibi Karadeniz'e sınırı olan ülkelere de yeter. O ülkelerden buğday, yem ve saman ithal ediyoruz.  Yerel yönetimler olarak üretimle ilgili projelerimiz var hem halkı eğitiyoruz hem de önerilerde bulunuyor ve öncülük ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE'DE BİR İLKİ YAPTIK

Pandemi döneminde de çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Başkan Deveci, kendi tesislerinde Türkiye'de ilk kez şeffaf maske üretildiğini başka illere gönderildiğinin de altını çizdi. "Pandemi sürecinde 15 bin ailenin ihtiyaçlarını karşıladık" diyen Başkan Deveci, "Kimlerin ihtiyacı varsa ulaşmaya çalıştık. 'Yol yapmadık, saray dikiyoruz' demedik. Kimsenin çocuğu yatağa aç girmeyecek. Benden daha iyi yol isteyen belediye hizmeti isteyene de 'Bu dönem özel bir dönem pandemi biz icat etmedik, 100 yılda bir çıkıyor' dedik. 'Bu dönem dayanışma, komşuluk birbirimizi dinleme dönemi ben de sizin aracınızım var olan da komşusunun aracılığı ile ulaştırsın' dedim, oldu.  Gıda Bankası oluşturduk. Yaklaşık 750 ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Belediyenin bütçesinden de kayda değer para çıkmıyor.  Köprü görevi yapıyoruz. Dayanışma kültürünü artırıyoruz. Dayanışma bilincini çoğaltıyoruz.  Belediyenin böyle bir sorumluluğu var. Bu dönem bize o yolu da açtı. Ben de böyle bir kültürden geliyorum. Atakumlularla Samsunlularla iyi bir diyalog kurduk güveni sağladık. 'Cemil Deveci varsa orada usulsüzlük ve yolsuzluk' olmaz diyorlar. Bu da bir yerel yönetici için çok önemli. Biz de onu tesis ettik. Bu güven üzerine sosyal belediyecilik diye adlandırılan çalışmalara ağırlık veriyoruz" dedi.

ÖNCELİK GENÇLER 

Atakum İlçesinde genç ve çocuklara yönelik çalışmalara değinen Başkan Deveci, "Atakum genç bir kent. Nüfusunun yarısından çoğu 30 yaşın altında. Benim de gençlik politikaları ve gençlerin sorunlarının çözümüne yakın durmam gerekiyor. Benim siyasi hedeflerim ve birikimde onu gerektiriyor. 3 yıldır, 'Kadın, genç ve çocuk' diyorum. Derdim çocuk değil, çocukların eğitimi. Çocuk üzerinden aileyi izlemek anneye babayı ilişkileri izlemek. Pandemi toplumda bir travma yarattı. Ekonomik kriz ve pandemi yükünün altından çıkmak kolay değil. Psikologlarımız, sosyologlarımız ve avukatlarımız var. Destek olmaya çalışıyor takip ediyoruz. Hem çocuğu eğitiyoruz hem de çocuk üzerinden aileyi. 2 bin 500 civarında yaz okullarında sporcumuz var. Çocukların eğitim başarılarını da takip ediyoruz. Sağlıklı ve donanımlı bir gençlik olsun istiyoruz" diye konuştu.

ATAKUM NÜFUSUNA KAYIT OLUN

Üniversitelilere ilçenin nufüsuna kayıt olmaları çağrısı yapan Deveci, "Bu kentte 20 bin üniversite öğrencisi yaşıyor.  En azından 4 yıl Atakumlusunuz. Gelin Atakum'un nüfusuna kayıt olun.  Atakumlu olun. Atakum'un yönetimine katkı sağlayın. Hatta 1. ve 2. sınıftan bir kız, bir erkek gelin mecliste aday gösterin ben de destek olayım. Meclis üyesi olsunlar. Türkiye'de örnek olsun. Hatta bir şey daha ilk olsun. 20 bin üniversite öğrenci Atakum'un nüfusuna kayıt olsa belediyenin bütçesi ayda 700-800 bin lira civarında artıyor. Yılda yaklaşık 12 milyon civarında ek bir gelir. 'Mecliste karar çıkartacağım aranızda kulüp yöneticilerinden bir komisyon kurun' diyorum. Bu bütçeyi sizin için harcayacağım. Belediyenin bu geliri sizin Atakumlu olmanızdan sağlandı. Çağrı yapıyorum. Tüm belediyeler ve üniversiteler çocukları geldikleri üniversitenin kentinin nüfusuna kayıt olmaya teşvik etsin. Öğrenciler hem seçme ve seçilme hakkını kullansın hem de kentin yönetimine katkı sağlasın. 20 bin öğrenci Atakum'un şeklini değiştirmelidir. Biz de öğrencileri Atakum'da kafeterya müşterisi olarak görmememiz gerekiyor. Gençler bu kentin en dinamik ve en eleştirel vatandaşıdır. Onların eleştirilerine, önerilerine ve kente bakışlarına dikkat etmemiz gerekir" dedi.  

KURTULUŞ KADIN VE GENÇLERDE

Kadınların toplumdaki önemine de değinen Başkan Deveci, bir soru üzerine de "Bir önemli şey de kadın. Kadın bizim gibi ülkelerde özellikle Ortadoğu'ya sınır ülkelerde önemlidir. Tarihi görevimiz var. Mustafa Kemal Atatürk, tüm Avrupa'dan önce görmüştür. Türk Medeni Kanunu ile Avrupa’nın bir yarısından daha önce bizim kadınımızı özgürleştirmiş ve bağımsızlaştırmıştır. Bizim kadınımızın böyle bir şansı var.  Bizim kadınımız, sınırlarımızdaki adı silinen ülkelerin kadınlarından çok daha farklı. O nedenle bu dönem veya buna benzer dönemlerde ülkenin çıkışı siyasetinde kurtuluşu bizim ülkemizde de hem siyaset hem de ekonominin birlikte kurtarılmaya muhtaçtır. Bunu yapacak olanlar da kadın ve gençlerdir"
yanıtını verdi.

Başkan Cemil Deveci ile eşi Av. Gülay Deveci, program öncesinde BSE Radyo Televizyon Yayıncılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Akyüz ile görüşerek, çalışmalarda başarı diledi.

Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.