54’üncü Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ’En İyi Film’ ödülünü, Çinli yönetmen Vivian Qu’nun yönettiği ’Melekler Beyaz Giyer’ filmi kazandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 54’üncüsü düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali, 2016 Expo Kongre Merkezi’ndeki ödül töreniyle sona erdi.

Uluslararası olarak devam eden festivalde 2’si Türk, 8’i yabancı 10 film ödül için yarıştı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya halkının geleneksel korteje katılımının yüksek olduğunu kaydetti.

Menderes Türel: "Antalya bin 600 sinemacıya ev sahipliği yaptı"

Festival tarihinde görülmemiş kalabalıkla caddelerinin kortej için dolduğunu aktaran Türel, "Her gün 11 bin sinemaseveri ağırladık. Festival süresi sürecinde 70 binden fazla insan geldi, 33 bin kişi 42 filmi izledi. Dünya ve Türk sinemasının ustaları büyük yönetmenler yapımcılar, genç sinemacılar festivalde buluştu. 168’i yurt dışından toplam bin 600 sinemacı Antalya’ya geldi. Çocuk bölümünde 6 bin çocuk sinema ile buluştu. Türk mutfağını dünyaya tanıtmak için sinema ve mutfak bölümünde ünlü şefler kendilerine özgü lezzetleri sinemaseverler ile buluşturdu. Festivali dünyanın en önemli festivallerinden biri hale getirmek için Film Forum’un başarısını gösterdi. Belediye başkanı festivalle uğraşır mı eleştirilerini saygı ile karşılıyorum. Festivali özel sektör yapsaydı daha mutlu olurdum. Ama ben de geleneği korumak ve festivali uluslararası boyuta taşımak zorundayım" diye konuştu.

Türel’in geçen yılki töreni 15 Temmuz şehitlerine adadıklarını bu sene ise töreni Cumhuriyet’in kurucuları ve Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf ettiklerini söylemesi salonda uzun süre alkışlandı.

Bakan Kurtulmuş: “Sinemaya destek 190 milyon dolara ulaştı”

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise 1964 yılından bu yana yapılan festivalin gelecek yıllarda uluslararası boyutu daha da yükselerek yoluna devam edeceğini ve Türkiye’nin yüz akı olacağını kaydetti.

Sinemanın kendi içinde tüm sanatları barındıran bir sanat dalı olduğunu ifade eden Bakan Kurtulmuş, “Sinema ortaya koyduğu dille, insanların gönül coğrafyalarını, insanların bakışlarını çok güzel yansıtan en önemli sanat alanlarından birisidir. Bu festivalin oluşmasında emeği olan bütün sanatsever arkadaşlarımıza herkese yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bakanlık olarak Türkiye’de sinema ve film sektörüne önemli destekler verdiklerini dile getiren Bakan Numan Kurtulmuş, “Türkiye’de 2002 yılında, 1 yılda üretilen film sayısı sadece 9’du. 2016 yılı itibari ile üretilen yerli film sayısı 135’dir. Bakanlık sinema destekleriyle Türkiye’nin sinema endüstrisine destek vermeye devam edecektir, bu bizim milli bir vazifemiz, milli bir sorumluluğumuzdur. Türkiye’de sinema endüstrisine verilen destekler önceki dönemle kıyaslandığında 35 kat artarak 190 milyon dolara çıkmıştır. Son 6 yılda Türkiye’de Avrupa’da yerli filmlerin seyredilme oranı bakımından Avrupa birincisidir. Avrupa ülkeleri arasında 2016 yılındaki rakamımız toplam film içerisinde yüzde 53’ü yerli filmlerdir, yerli film izlenmesidir. Bu bizim için önemli bir seviyedir” dedi.

“Yıllık dizi hacmi 350 milyon dolar”

Türkiye’nin bu tür festivallerle film endüstrisinde uluslararası alanda rekabet edebilecek düzeye geldiğinin altını çizen Bakan Kurtulmuş, “Filmlerin yanı sıra, dizilerde de başarıya doğru gidiyoruz. 140 ülkede Türk dizileri oynuyor. Dizilerimiz büyük bir endüstri haline gelmiş yıllık hacmi 350 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Bundan sonra sıçramak, seviyemizi uluslararası alanda ciddi bir rekabet edebilirlik seviyesine çıkarmak hepimizin görevidir. Bu tür festivaller Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet edebilmesinin önünü açacaktır” şeklinde konuştu.

“ Yeni Sinema Yasası”

Sektörün bütün temsilcileri ile mutabakat niteliğinde oluşturulan Yeni Sinema Yasası’nın Başbakanlığa sevk edileceğini vurgulayan Bakan Numan Kurtulmuş, “Oradan da parlamentoya gelerek, Türk sinemasının ciddi şekilde desteklenmesi sağlanacaktır. Sinema Yasası Türk film endüstrisi için hayati devrim niteliğindeki bir adımdır. Böylece film endüstrisine verilen destekler artacağı gibi sadece yerli film üretenlere değil, yabancı yatırımcıların da yatırım yapmalarının önü açılacak teşvik edilecektir. Artık Türkiye geldiği nokta ile uluslararası alanda son derece film platoları yapabilecek noktadadır” ifadelerine yer verdi.

“1 milyon öğrenci sinemaya gidecek”

İstanbul’da sanatçılarla, ‘Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın Projesi’ başlattıklarını hatırlatan Bakan Kurtulmuş, “İstanbul dahil olmak üzere birçok ilimizde öğrencilerin sinemaya gitmediğini anladık. Bu proje ile şehirlerimizde öğrencilerimizi sinema ile tanıştırmak istedik. Bu çerçevede bu yıl 1 milyon öğrencimizi sinema ile buluşturacağız” dedi.

Yarışma Ödülleri

En İyi Film: Melekler Beyaz Giyer (Vivian Qu- Çin)

En İyi Yönetmen: Mohammad Rasoulof (Dürüst Bir Adam-İran)

En İyi Erkek Oyuncu: Reza Akhlaghirad (Dürüst Bir Adam-İran)

En İyi Kadın Oyuncu: Wen Qi (Melekler Beyaz Giyer-Çin)

Jüri Özel Ödülü: Florida Projesi (Sean Baker-ABD)

Behlül Dal Genç Yetenek Ödülü: Şükran Aktı (Zor Karar)

Avni Tolunay İzleyici Ödülü: Misafir (Andaç Haznedaroğlu)

Genç Jüri Özel Ödülü: Anne (Ana Urushadze- Gürcistan)

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Matt Dilon (ABD)

Avni Tolunay İzleyici Ödülü: Misafir (Andaç Haznedaroğlu)

‘Misafir’ filminin yönetmeni Andaç Haznedaroğlu, "Bir film çektim hayatım değişti. Ödülü savaştan kaçan bütün mülteci çocuklara armağan ediyorum" ifadelerini kullanırken, Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun elinden alan ABD’li aktris Matt Dilon ise, Türkiye’nin çok güzel bir ülke olduğunu söyleyerek, "Organizasyonu başarılı buldum. Mülteci konusunda Türkiye’nin yaptıklarını takdirle karşılıyorum. Kapılarını açmasını çok olumlu buluyorum" diye konuştu.

Behlül Dal Genç Yetenek Ödülü’nü alan ‘Zor Bir Karar’ filminin kadın başrol oyuncusu Şükran Aktı da "Bu ilk filmimdi. Bu bana şans, ülkemize barış getirir umarım" dedi.