Mersin Barosu Başkanı Ali Er, hayvanların da en az insanlar kadar yaşama hakkı olduğunu belirterek, ‘Sokak hayvanlarına sahip çıkalım’ çağrısı yaptı. Er, Hayvanları Koruma Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini de belirtti.

Baro Başkanı Er, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’de Hayvanları Koruma Derneği’nin 1908 yılında kurulduğunu, 1931 yılında derneklerin birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturduğunu ve aynı yıl 4 Ekim tarihini Hayvanların Koruma Günü ilan ettiklerini anımsattı. ’Hayvanları korumanın, kollamanın, beslemenin, tedavi ettirmenin, sevmenin, rahatsız etmemenin, insanların görev ve sorumlulukları arasındadır yer aldığına dikkat çeken Er, “Sevgimize her zaman sevgi ile karşılık veren ve menfaat gütmeyen hayvanlar, bizler için büyük bir nimettir. Sokak hayvanlarına karşı herkes üzerine düşen görevleri yerine getirirse sorunlar bir nebze çözülmüş olur. Hayvanların da en az insanlar kadar yaşama hakkı olduğu bilinmelidir” dedi.

“Hayvanları sevenler yaşamayı severler”

Belediyelerin, hayvanları yaşadıkları doğal alanda korumaları, bu konuda güçlerini ve imkanlarını seferber etmeleri gerektiğinin altını çizen Er, “Bu özel günde hayvan rehabilitasyon merkezine uğrayarak, burada bulunan sokak hayvanlarını ziyaret edebilir, onlara sevginizi, merhametinizi gösterebilir veya sahipsiz sokak hayvanlarını sahiplenebilirsiniz. Kimsesiz olan hayvanlara en azından bugün ilgimizi gösterelim ve insanlık görevimizi yapalım. Hayatımıza renk katan ve en iyi arkadaşlarımız olan hayvanlara merhamet edelim ve onları sevelim. Hayvanları sevenler, insanları, dünyayı, kısacası yaşamayı severler. Bizlere düşen görev; hayvanlara karşı sevgi ve şefkat duygularını canlı tutmak, onları korumak ve hayvan haklarına saygı duyulmasını sağlamak olmalıdır. Hayvanlar için daha güvenli bir dünya oluşmasına katkı sağlamak için çocuklarımızı da bu şuurla yetiştirmemiz gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Hayvanları Koruma Kanunu yeniden düzenlenmeli”

Er, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun artık yetersiz kaldığını, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, Veteriner Hekimler Odaları ve Baro Hayvan Hakları Komisyonlarının da katılımı ile tüm hayvanları kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. Er, Dünya Hayvan Hakları Koruma Günü’nü kutladı.

Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Orçun Özekenci ise yeryüzünde insanlar gibi hayvanların da yaşam hakkı olduğunu vurguladı. Özekenci, “Öncelikle hayvanların da ekolojik denge içerisinde önemli bir rolü olduğunu idrak etmek, yeryüzünün yalnızca bize ait olmadığını ve hayvan hakları ihlallerinin de toplumumuzun ortak sorunlarından biri olduğunu kabul etmektir. Zira toplum sorunları içerisinde hayvan hakları ihlallerini önem sırasına göre sonlara koymak ve bu sebeple görmezden gelmek, iyileştirebileceğimiz sorunlara sırtımızı dönmektir. Tüm bu iyileştirmeleri sağladığımız takdirde, 4 Ekim’i kutlama tadında geçireceğimiz günlerin çok da uzak olmayacağı kanaatindeyiz” dedi.