Samsun’da sokağın nabzını tutan Samsun Canlı Haber TV ekibi, vatandaşlara, “Yerel seçimde AK Parti ile MHP arasında ittifak kurulması durumunda Samsun’da tablo değişir mi?” diye sordu. Samsunluların büyük çoğunluğu, tablonun çok fazla değişmeyeceğini belirterek, AK Parti ve MHP'nin oylarını artıracağını söyledi.

YİNE AK PARTİ İKTİDARDA KALIR
Hasan Ali YURTSEVER: Yerel seçimlerde AK Parti ve MHP arasında bir ittifak yapılırsa bu tabloda fazla bir değişim olacağını sanmıyorum. Yine AK Parti iktidarda kalır. MHP’nin de yapılacak bir ittifak ile oyu artabilir.

FAYDALARINI GÖRECEKLER
İbrahim ŞİŞMAN: Samsun’da tablo değişmez. Çünkü iki partinin de belli bir oy kapasitesi var. Ama şunu da diyebilirim belirli ilçelerde AK Parti ve MHP’nin birleşmesi ittifak için biraz daha yararlı olur diye düşünüyorum. 2 partinin de oyları çoğalır.

AK PARTİ DE, MHP DE BİZİM
Yaşar ARSLAN: MHP de bizim parti AK Parti de bizim parti fark etmiyor. Eğer ittifak yapılırsa AK Parti ve MHP’nin oylarını düşüreceğini sanmıyorum. Bu seçimde de yapılacak bir ittifak her şeyi önceki seçimde olduğu gibi yerine koyabilir.

ÖNEMLİ OLAN HALK OLMALI
Günay YAĞIZ: Şöyle diyebilirim. Kendi çıkarları doğrultusunda insanların yaptığı şey eğer hayırlıysa o zaman olsun. Birlik ve beraberlik içerisinde hayırlıysa olsun, hayırlı değil ise olmasın. İnsanoğlunun çıkarı olmadan asla bir şey yapmaz. Ama bu ittifak yapılırsa eğer önemli olan çıkar halk olmalı.

BİR ELİN NESİ VAR, İKİ ELİN SESİ VAR
Elmas GENÇ: Elbette ki tablolar değişebilir. Bana göre birlik ve beraberliğin sınırlarını koyamazsın. Ama özellikle birlik ve beraberliğin gerekli olduğu bu dönemde ittifakın yapılması da şarttır. Bir elin nesi var iki elin sesi var. Bu sözde bile yapılacak bir beraberlikle bir adım önde olduğunuz anlaşılabilir.

İTTİFAKI DOĞRU BULMUYORUM
Hasan AKAR: Şimdi yapılacak bir ittifak ile Samsun’da tablo değişir ya da değişmez benim umurumda değil. Önemli olan her parti kendi ideolojisini belirleyip ona göre hareket etmesi gerekir. Madem ittifak yapıyorlar neden ayrı ayrı partiler. Yani ben Türkiye’de hiçbir partinin başka bir parti ile ittifak yapmasını doğru bulmuyorum. İttifak durumunda irade dışında oy kullanıldığını düşünüyorum.

İTTİFAK FAZLA BİR DEĞİŞİM YARATMAZ
Haydar GENÇ: AK Parti’den başka iyi bir partinin Türkiye’ye geleceğini hiç zannetmiyorum. Oylarda hiçbir değişme olmaz aynı bu sistemde, bu vaziyette gider. Oy oranları ortalama yine aynı kalır. AK Parti bu seçimde de kazanır. İttifakın yapılması da fazla bir değişim göstermez diye düşünüyorum.

AK PARTİ VE MHP’NİN OYLARI DÜŞER
Muhittin ÖNEBAKAN: Ben MHP’liydim ama artık daha MHP’ye oy vermiyorum. Şuandaki ekonomik krizde MHP’nin de parmağı olduğu için oy vermiyorum. Tahminime göre bu yerel seçimde AK Parti’nin de MHP’nin de oy oranları düşecek. Ekonomik kriz AK Parti’yi de MHP’yi de vurur diye düşünüyorum.

ADAYLAR DİKKATLE BELİRLENMELİ
Hasan GÜLAY: Değişebilir. Neden diye sorarsanız mesela benim AK Parti’nin adaylarından beğenmediklerim oluyor. Bu sefer de misal tutar MHP’ye veririm. Bize aday olarak çıkartılan kişileri sevmezsem oyumu başkasına veririm. İttifak yapılırsa da iki parti de kaybı yaşanması istenilmiyorsa adayların dikkatle seçilmesi gerekiyor.

TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ AYAKTA TUTUYORLAR
Adem TOROMAN: AK Parti ile MHP arasında yerel seçimlerde oy durumu değişmez. Çünkü AK Parti en büyük parti, MHP’de AK Parti’ye destekçi. Türkiye Cumhuriyeti devletini ayakta tutan bu iki parti zaten. Diğer partilerin bir işe yaramadığını görüyorsunuz. CHP kendi içerisinde bile daha anlaşma yapamıyor. Yapılacak bir ittifakta AK Partinin de MHP’nin de oylarında bir artış gözükür.


ADAYLARA BAĞLI

Yusuf YILMAZ: Samsun’da durum değişmez. Samsun’un çoğu AK Partili diğer çoğunluk da MHP’li olduğu için fazla bir değişim olacağını düşünmüyorum. Ne kadar değişmez desek bile Belediye seçimleri adaylara bağlıdır. Çıkarılan adaylar halkın sevdiği kişiden oluşursa tabloda bir değişiklik olmaz.

Emre ÖNCEL - Mustafa TOGUR