Çalışan vatandaşların, hizmet dökümünde Ş, K ve S kodları bulunuyor. Hizmet döküm belgesinde S kodu olan vatandaşların hizmetleri iptal edilebiliyor. Peki, hizmet dökümünde yer alan Ş, K ve S kodları ne anlama geliyor?

HİZMET KODLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Hizmet dökümünde olan Ş kodu, şüpheli iş yerin anlamına gelmektedir. S kodu sahte iş yeri, K ise kontrollü iş yeri olarak ifade edilmektedir.

Eğer hizmet kodunda Ş kodu bulunuyorsa, bu iş yeri için sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespit edilmesi gerekiyor. İş yeri hakkında kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim başlatılır. Sigortalı tespitinin yapılması durumunda Ş kodu S ile değiştirilir. Bu da iş yerinin sahte olduğu anlamına gelir. Bu durumda da hizmet bildirimleri yani sigortalar iptal edilebilir.

NE YAPMAK GEREKİYOR?

Şüpheli olan durumlarda, iş yerlerinden emeklilik için başvuruda bulunulabilir. Başvuran kişilerin aylıkları bağlanır. Sahte iş yeri kodu olanlar için ise hizmet süreleri ve emeklilikleri iptal edilebilir.

SGK SİSTEMİNDE GÖRÜNMEYEN PRİMLER İÇİN NE YAPILMALI?

Teknolojinin bundan 15 - 20 yıl önceki dönemlerde aktif bir şekilde kullanılmaması sebebiyle, ciddi hatalar ve yanlışlıklar yapılmış olabilir. A'nın primi B'ye, B'nin primi C'ye yatmış olabilir. Ya da verilen dönem bordrolarında yer alan bilgiler çakıştığı için işleme alınmamış olabilir. Meydana gelen bu tür aksilikler için mutlaka SGK müdürlüğüne başvurmak gerekiyor.