Beyoğlu Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen 10. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali başladı. Yedi gün boyunca Türkiye’den ve yurt dışından çok sayıda şair ve yazarı bir araya getirecek olan festival, 7 Ekim’de sona erecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Beyoğlu Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen "10. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali" başladı. Festivalin Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleştirilen açılış törenine sanat, iş ve medya dünyasının yanı sıra çok sayıda yerli, yabancı genç yazar ve şair katıldı. Almanya’dan Alexandru Bulucz, Belçika’dan Charlotte Van den Broeck ve Maarten Inghels, Macaristan’dan Hajnal Csilla Nagy, Hindistan’dan Sonnet Mondal, İspanya’dan Maria Sevilla ve Azerbaycan’dan Şehriyar Del Garani’nin kendi şiirlerini okuduğu gecede, Senem Diyici Trio da sahne aldı. Festivalin açılışında ayrıca Ahmet Kot’un küratörlüğünü üstlendiği ve ünlü şairlerin ilk şiirleri üzerinden tasarlanan "İlk Eserler Sergisi" de sanatseverlerle buluştu.

“İstanbul’un kalbi kabul ettiğimiz Beyoğlu’nda sizleri ağırlamaktan mutluyum”

Gaziantep’te düzenlenen 3. Turizm Şurası öncesi Yerel Yönetimler ve Turizm Komisyonu toplantısına katıldığı için açılış programına katılamayan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, gönderdiği mesajla konukları selamlayarak, “İstanbul’u muhafaza etmek ve güzelleştirmek bizim vazifemiz. Bu duygu dünyasını korumak sanatla, şiirle ve edebiyatla mümkündür. Buna yardım etmekse bizlerin görevidir. Tüm bunların yanı sıra bir sanat eseri gibi insanlığın ellerinde yükselen İstanbul’un sanatla, şiirle, edebiyatla bağını güçlendirmek ziyadesiyle önemlidir. Emek Sineması’nın çatısının altında İstanbul’un kalbi kabul ettiğimiz Beyoğlu’nda sizleri ağırlamaktan çok mutluyum. Böyle kıymetli bir festivale ev sahipliği yapmak bizleri onurlandırıyor” ifadelerini kullandı.

“Türk edebiyatı artık dünyada yeterince tanıtılacak”

Festivalin kurucu direktörü Adnan Özer, açılışta yaptığı konuşmada festivale bugüne kadar 200’den fazla şairin katıldığını belirterek, "Türkiye’nin artık uluslararası platformda en genç kuşağa sunulabilecek çok kuvvetli bir dokümanı var. Bu projenin adı ’İstanbul29’. Türk edebiyatı artık dünyada yeterince tanıtılacak. Bu konuda edebiyatçılarımız adına Kültür ve Turizm Bakanlığına çok teşekkür ederim. Bu çalışmalar onların katkılarıyla hazırlandı" diye konuştu.

Festivalin onursal başkanı Doğan Hızlan da İstanbul’un sanat alanında birçok yerin başkenti olduğunu ifade ederek, "Ülkeleri ve o ülkelerin insanlarını tanıtmak edebiyatçılara düşer. Bu festivalde de yurt dışından gelen birçok şair Türk edebiyatını, onun ötesinde Türk insanını ve Türkiye’yi tanıyacak. Şiirimiz gerçekten çok önemli özellikleri taşıyan bir şiir. Onun için buradaki şairleri de yurt dışından gelen şairler tanıyacak. Bu tür dostluklardan bir edebiyat, bambaşka bir dünya doğacak" dedi.

Türkiye’den ve yurt dışından çok sayıda şair ve yazarı bir araya getirecek

Danışma kurulu Prof. Dr. Turan Koç, Doç. Dr. Oktay Taftalı ve Mehmet Hakkı Suçin’den oluşan festivalde "Şiir Hatları Vapuru" etkinliğinin yanı sıra şiir okumaları, imza günleri ve söyleşiler gerçekleştirilirken, bu etkinliklerde Güray Süngü, Handan İnci, Turan Koç, Oktay Taftalı gibi isimler gençlere moderatörlük yapacak. Bugüne kadar 42 ülkeden şairleri ağırlayan festivalin etkinlikleri bu yıl Grand Pera, Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi, Goethe Enstitüsü Kütüphanesi, Mephisto Kafe, İnsan Kitabevi, Fatih Pages Kitabevi, Caddebostan Kültür Merkezi ve Pera Müzesinde yapılacak. Türkiye’den yaklaşık 30 şairin katıldığı festivalde Finlandiya, İrlanda, İtalya, Portekiz, Romanya, Mısır, Irak, Suriye ve Ukrayna’dan şairler de yer alacak. Festivali 7 Ekim’de sona erecek.