AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, "Asrın felaketi" olarak adlandırılan depremlerin ardından İlkadım ve Canik ilçeleri de dahil olmak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılacağını belirterek, "Türkiye'nin dört bir yanında zemin ve yer tercihi de göz önünde bulundurularak bütün düzenlemelerin el birliğiyle yapıldığı bir süreci yaşayacağız" dedi.

EN AĞIR TECRÜBELERDEN BİRİYDİ

Kanal S ekranlarında gazeteci Said Çetintaş'ın sunduğu "Yakın Açı Deprem Özel" programının konuğu olan Karaaslan, deprem haberini alır almaz yola çıktıklarını 
belirterek, yaşadığı süreci şöyle dile getirdi:

"Biz ilk haberi alır almaz hemen görevlendirmeler yapıldı. Malatya'ya doğru yola çıkmak için hazırlandık. 2 afetin dışında 3. afette hava şartlarıydı. Hayatım boyunca yaşadığım en ağır tecrübelerden biriydi. Allah bir daha ülkemize böyle acılar yaşatmasın. Cumhurbaşkanımız, depremin ilk anından itibaren ilgili bakanlarımızı görevlendirdi, ilgili bütün kurumlarımızın görevlerini takip ederek ve aynı zamanda farklı kanallarla bölgeye yardım ve ekipmanların ulaştırılacağı süreci başlattı. Orada bizlerin yapabildiği en önemli şey vatandaşlarımızın yanında olmak, elini tutmak, birlikte o acıyı paylaşmak, ayrıca koordinasyon çalışmalarının belli noktalarında görev almaktı. Dolayısıyla bakanlarımız, kurumlarımız, valilerimiz, belediyelerimiz, STK'larımız, vatandaşlarımız bölgeye akın etti. Biz de ülkemizin dört bir yanındaki milletvekillerimizle bölgedeydik ve bölgede olmaya devam edeceğiz."

2012 YILINDA BAŞLATMIŞTIK

Hükümetin depreme yönelik aldığı tedbirleri anlatan Karaaslan, "Türkiye'de deprem gerçeği her yönüyle bilinen ve özellikle hükümetlerimiz döneminde de üzerinde yoğun olarak çalışılmış bir alandı. En büyük milat 2012 yılında Cumhurbaşkanımızın 'bedeli her ne olursa olsun' diyerek başlattığı kentsel dönüşüm hamlesiydi. Kentsel dönüşüm hamlesi ilk yıllar vatandaşlarımızdan tepki çekti, mevcut evlerini terk etmek istemediler bunu körükleyenler, siyasete malzeme yapmaya çalışanlar oldu. Zaman içinde ortaya çıkan yapı kalitesi yüksek yeni yaşam alanlarıyla birlikte vatandaşlarımız tarafından kabul edilen, hatta istenen ve beklenen bir süreç halini aldı" dedi.

1.2 MİLYON KONUT ÜRETTİK

"Kentsel dönüşüm hamlesiyle 3.3 milyondan fazla konutun Türkiye'nin risklerini azaltma noktasında tarihi bir adım olduğunu söyleyebiliriz" diyen Karaaslan sözlerine şöyle devam etti:

 "Deprem yönetmeliğinin şartlarının ve uygulamalarının çok daha netletmiş olması, yapı denetim mekanizmasının Türkiye'de uygulanmaya başlanması, 6 milyondan fazla konutun da denetimden geçtiğini biliyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında devam eden çalışmaların ne derece kıymetli olduğunu ama çalışmaların da vatandaşlarımızın desteğiyle birlikte çok daha hızlanmasının ne kadar gerekli olduğunu, bu süreç bir kez daha bize göstermiş ve hatırlatmış oldu. TOKİ eliyle Türkiye'de 1 milyon 200 bine yakın konut üretildi. Bu depremde de TOKİ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan bu konutların hiç zarar görmediğini hepimiz görmüş olduk. Daha yapılacak çok işimiz gidecek çok yolumuz var. Önümüzdeki günlerde yalnızca 11 şehrimizde değil Samsun'da da devam eden, başlayan ve başlayacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarımız var. İlkadım ve Canik ilçelerimiz başta olmak üzere onun ötesinde Samsun'da ve Türkiye'nin dört bir yanındas bundan sonra zemin ve yer tercihi de göz önünde bulundurularak bir daha hayatını kaybetme riskini minmuma indirecek bütün düzenlemeleri el birliğiyle yaptığımız bir süreci yaşayacağız. Bu çalışmalar daha hızlı gerçekleşecek." 

YENİ ŞEHİRLER KURULACAK 

Deprem bölgesinde kalıcı konutların da kısa sürede yapımına başlanacağını kaydeden Karaaslan, "Bölgede doğru yer seçimiyle, verimli arazilerin ve ovaların değil, onun yerine çok daha sağlam zeminlerin tercih edilmesiyle birlikte yeni şehirler kurulacak. Şehirlerinden ayrılan vatandaşlarımızın büyük bir güven içinde yaşadıkları yerlere tekrar dönmesine vesile olacak konutlarda bir yaşam sağlayacak çok büyük bir hamle başlatıyoruz. İlk etapta 200 bin konut ve 70 bin köy evi olarak adlandıracağımız yapılar ve ardından bu sayı artarak devam edecek. Devletimiz çok güçlü ve tecrübeli" ifadelerini kullandı.

SAMSUN'A DA BU YAKIŞIRDI 

Depremlerin ardından Samsun'un örnek bir dayanışmayla el ele verdiğini de dile getiren Karaaslan, "Samsun, Elbistan'da valimizin koordinastörlüğünde orada ciddi bir faaliyet gerçekleştirmiş oldu. Diğer 10 ilimize de Samsun, yardım elini uzattı. Ben bu noktada hemşerilerime teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. Samsun'daki belediyelerimiz, STK'lar, dernekler, kaynaklarını desteklerini gönderdiler. Samsun'dan öğrencilerin, kadınların ürettiklerinin bölgeye gönderildiğini biliyorum. 7'den 70'e elinden geleni ardına koymadılar. Bize de bu yakışırdı" diye konuştu. 

Haber Kaynak: Merve İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.