Uçak fobim olduğu için seyahatlerimin çoğunu karayoluyla, otobüs firmaları ile yapıyorum.

Otobüsle yaptığım son Ankara seyahatinde şunu net gözlemledim. Otobüs firmalarının mola verdiği dinlenme tesisleri, vatandaşı resmen soymak için elinden gelen her türlü gayreti gösteriyor.

Birbirinden bağımsız tesislerde aynı yiyecekleri yüzde yüz farkla yiyip, içeceğiniz tesislerde denetimsizligin hat safhada oluşu, vatandaşı bezdirmiş durumda.

Yıllarca mola verilen tesislerde çayların şirketten olduğunu anons eden firmalar, günümüzde mola verdikleri tesislerde yolcularını, canlarını kendilerine teslim ettiklerini tesislerinin vicdansızlığının kucağına acımasızca attıyorlar. Günümüz piyasasının yüzde 300 farkı ile tesislerde satılan çayların hem tadı kaçmış hem içim zevki. 

Günümüz piyasasının çok üstünde 7 TL'ye tesislerde satılan çayı bir de çıkarmak için tuvalete gidiyor 3 TL veriyorsunuz. Yani mola verdiğiniz tesislerde adım atmanız parayla. 

Ayrıca şimdi ifade edeceklerimi de küresel krizde daha net gördüm.

Türkiye'ye geldiğinden beri tartışma konusu olan ABD menşeli ( Yahudi) gıda firmaları ve yüzde doksanı Müslüman olan ülkemin yerli gıda firmalarını analiz etme fırsatını buldum.

Bir örnek: Mesela o ABD'li gıda firmalara girdiğinizde her şey nettir. Yemeğiniz, içeceğiniz, yanında isteyeceğinize ne vereceğiniz, cebinizden ne çıkacağı gayet net, adaletli ve ahlaklıdır. Ama öte yandan mesela bir mantıcıya gittiniz, içinde etten çalınmış hamur yersiniz, yanında 50 cc lik piyasa değeri 10 veya en fazla 15 olan içeceğe hesap öderken, yediğiniz yemek kadar 30 TL para verirsiniz. Neye ne vereceğiniz hiç belli degilir. Vereceğiniz hesap, kişinin insafına, patronun ödeme gününe, müşterinin kılık kıyafetine, geldiği aracın markasına göre değişir.

Öyle bir hal aldık ki, ahlak erozyonunu her alanda yaşadığımız sahtekarlığı ve hırsızlığı her meslek grubunda gördüğümüz bunu da marifetmiş haline getirilmiş bir ortamla karşı karşıyayız. 

Kudretli devletimizden vatandaşının istediği, kapsamlı biŕ denetim ama ahbap çavuş ilişkisine girmiş memurlarla değil. Aldığı maaştan yetimin, şehidin, gazinin hakkı, emeği olduğunun bilincindeki devletimizin memurlarıyla yapılmalıdır.

Sevgi ve saygılarımla...