Bazı işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin oluşturduğu Adıyaman Sivil Dayanışma Platformu’nun gerçekleştirdiği ‘siyasi’ toplantı tartışma ve protestolara sahne oldu.

AK Parti’den belediye başkan aday adayı olan 19 kişi içerisinden 3’ünün seçilerek parti yetkililerine verilmek üzere düzenlenen toplantıda tartışmalar yaşandı. Bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri kendilerinin siyasete böyle müdahale etmeye haklarının olmadığını belirterek, oylamaya katılmayacaklarını söylerken, bazıları ise toplantıya terk etti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, işadamları Mahmut Dicle, Hasan Çelik, Mustafa Yücel ve Mehmet Çalışkan divan üyeliği yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman’ın geleceği için bu toplantıyı yaptıklarını ifade ederek, sosyal medyada bu toplantıyla ilgili yapılan eleştirilere değindi.

Uslu, “Son 2 gündür, gerek ayaklı gazetelerde, gerekse sosyal medyada hiç hoş olmayan yazıları gördük. Bir defa herkes çok net bilsin ki bu toplantının özünde Adıyaman’ın geleceği vardır. 19 aday adayı içerisinde hiç kimse ne ön plana çıkartılacaktır, nede birileri geri plana atılacaktır. Böyle bir gayemiz yoktur asla olamaz. Bu salonda oturan insanlar kişiliğini karakterini birilerine peşkeş çekecek yapıda değildir. Herkes emin olsun ki burada çıkacak karar nihai karar değildir. Biz aday belirlemiyoruz. Biz bir fikir ortaya atacağız. Görüşlerimizi ortaya atacağız. Buradan çıkacak netice Adıyaman fotoğrafının görüşüdür. Bunu karar merciinde olan kişilere vereceğiz. Önümüzdeki 4 yıl süreyle bizlere hizmet edecek insanlar ile ilgili görüşümüzü ortaya koyacağız. Yoksa biz kimseyi ön plana çıkarmak için gayret göstermiyoruz” dedi.

Toplantının basına açık bölümünde sorular soruldu. Gazeteci Hacı Gelir, düzenlenen toplantının sadece AK Parti için düzenlendiğini ve niçin diğer partilerin yok sayıldığını sordu.

Mustafa Uslu ise salonda her tür görüşten insanın olduğunu belirterek, “Biz burada Adıyaman’a belediye başkanı seçilecek insanı belirlemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Süleyman Kılınç, kendilerinin 19 adaya eşit mesafede olduklarını kaydederek, oy kullanmayacaklarını söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin’de aday adayları arasında hiçbir ayrım yapmayacaklarını ve oy kullanmayacaklarını ifade etti.

Müteahhitler Derneği Başkanı Mehmet Ali Varol ise Ticaret ve Sanayi Odası’nda ticaret ve ekonominin konuşulmasını gerektiğini, bu oylamanın partide partililer tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Avukat Suat Armer, salondaki kişilerin Adıyaman’ı temsil etmediğini, belli bir zümrenin halk üzerine tahakkümünün gerçekleştiğini dile getirerek, halkın yok sayıldığını vurguladı.

Yapılan bu konuşmaların ardından basın mensupları dışarı çıkarıldı. Basın mensuplarının dışarı çıkarılmasından sonra toplantıyı protesto ederek dışarı çıkan Adıyaman İlmi Geliştirme ve İnsanı Yardımlaşma Derneği Başkanı İrfan Ekici gazetecilere yaptığı açıklamada, “Burası ne AK Parti’nin genel merkezidir. Burası Ticaret ve Sanayi Odasıdır. Amacı ekonomiye yön vermektir. Siyasi gündem konuşulacak yer değildir. Biz bu oyunun içinde yokuz ve bunu bozmak için elimizden ne gemliyorsa yaparız. Divanda oturan kişiler halkı temsil etmiyorlar. Bizim elimize kutucuk verip davet ettikleri kişiler üç kişinin ismini belirleyecekmiş. Biz bir STK’yı temsil ediyoruz. Burayı siyasi merkez olarak kullanıyor” diye konuştu.

Zeytin Köyü Dernek Başkanı Mustafa Özbek, yapılan toplantının tek taraflı, tek amaçlı bir toplantı olduğunu savunarak, birilerine destek için toplantının yapıldığını ve toplantıya tepki göstererek, terk ettiklerini söyledi.

Üretici Köylüler Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ramazan Gökay ise, toplantıda Adıyaman’ın sorunlarının tartışılacağını sanarak toplantıya geldiğini fakat hiçbir yetkisi olmadığı halde seçim yapanların demokratik davranmadığını, partilerin arka bahçesi gibi davranıldığını savundu.

Basın mensupları daha sonra toplantıyı takip etmek istediklerini, gerekirse kameraları kapatıp basın mensubu olarak içerideki konuşmaları dinlemek istediklerini dile getirdiler.

Divan üyelerinden Mustafa Yücel, basın mensuplarına “Sizin gibi insanlar yüzündün memleket bu hale geldi” sözleri salonda yine gerginliğe neden oldu.

Katılımcılardan bir kişi divan üyesi olan işadamına başka illerde zenginlerin kendi yatırımlarının yanında kentleri için yatırımlar yaptığını fakat Adıyaman’da bunun yapılmadığını belirterek tepki gösterdi.

Basın önünde toplantının şeffaf olmasını istedi. Mustafa Uslu ile basın mensupları arasında tartışma yaşandı. Basın mensupları toplantıyı terk etti.