Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İdlip ve Hama’nın kuzey kesimleri başta olmak üzere Suriye’nin kuzeybatısında 19 Eylül Salı gününden bu yana artış gösteren bombardımanların sağlık hizmetlerini sekteye uğrattığını ve bölgede sağlık krizine yol açtığını açıkladı.

Suriye’de hayat kurtaran sağlık hizmetlerine en çok ihtiyaç duyulan dönemde hastanelerin bombalanması nedeniyle ya da bombalanma endişesiyle art arda kapandığını duyuran MSF, bölgede hastaların başvurabileceği yerlerin gitgide azaldığını bildirdi.

MSF tarafından desteklenen Hama Şam Merkez Hastanesi, 26 Eylül Salı sabahı yerel saatle 06.30 sularında hava saldırısına uğramıştı. Hastane saldırı nedeniyle hizmet dışı kalırken, doktor ve hastalardan hayatını kaybeden olmamıştı. 19 Eylül’de ise İdlip’te faaliyet gösteren üç hastane vurulmuş, 27 Eylül’de de Cisr eş-Şuğur şehrindeki iki büyük hastane akşam saatlerinde bombardıman endişesiyle boşaltılmıştı. Bu durum bölgedeki diğer sağlık tesislerinde aşırı yığılmalara neden olurken, hastanelere getirilen çok sayıda yaralının tedavisi için yoğun bir çaba gösteriliyor.

Hama Şam Merkez Hastanesinin yöneticisi, “Hastanemiz, kurulduğu 2012 yılından bu yana farklı zamanlarda 10’dan fazla hava saldırısında vuruldu. Bu kez bir saldırı olacağını tahmin ediyorduk” dedi.

Bir hafta içinde sağlık tesislerine 241 yaralı getirildi

İdlip ve Hama’da MSF tarafından desteklenen 6 hastane ve sağlık merkezine 20- 27 Eylül tarihleri arasında toplam 241 yaralı getirilirken, 61 kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi. Bu hastanelerden birinin 20-21 Eylül tarihlerinde 99 yaralı kabul ederken, 21 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Hastane daha sonra hedef alınma endişesiyle tüm hastaları tahliye ederek faaliyetlerini azalttı.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen saldırıların ardından hastanelere getirilen vakaların 100’ü ağır, 93’ü orta ve 48’i hafif dereceli yaralanma olarak kayıtlara geçti. Yaralıların yarısından fazlasının (129 kişi) kadın ve 15 yaş altı çocuklardan oluşması, bombardımanlarda sivillerin ciddi şekilde zarar gördüğüne işaret ediyor.

İdlip’te hastanelerin art arda kapanması, yaralıları, hastaları, hamile kadınları ve tıbbi yardıma ihtiyacı olan herkesi olumsuz etkileyecek.

“Sağlık tesisleri bombalardan korunmalı”

Hayat kurtarıcı nitelikteki temel sağlık hizmetlerinin devam edebilmesi için hizmet kesintisi yaşanmayan hastanelere hızla ek tıbbi malzeme tedarik ettiklerini belirten MSF Program Direktörü Brice de le Vingne, sağlık tesisleri bombalardan korunmadığı sürece tıbbi yardım çabalarının yetersiz kalacağını belirtti.

Uluslararası insancıl hukuk ve savaş kurallarına göre, ister muharip, ister sivil olsun tıbbi yardıma ihtiyaç duyan herkese sağlık hizmetlerine erişim imkanı sağlanması gerekiyor.