Van merkez Tuşba ilçesinde Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlı’dan ilham alınarak projelendirilen 3 bin 400 kişilik Tuşba Cami-i Kebir Camii’nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Her yıl 1-7 Ekim arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında, Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlı’dan ilham alınarak projelendirilen ve İstasyon Mahallesi’nde yapılacak olan yaklaşık 3 bin 400 kişilik ‘Tuşba Cami-i Kebir Cami’nin temel atma töreni düzenlendi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan temel atma törenine Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Vali Yardımcısı Ahmet Başbaydar, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, siyasi parti başkanları, STK temsilcileri ve mahalle sakinleri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, inşa edilen her caminin terörün ve terör örgütlerinin kardeşliğe asla halel getiremeyeceğinin bir ifadesi olduğuna dikkat çekti. Vali Zorluoğlu, “Bu muhteşem mabedin temel açma törenini gerçekleştiriyor olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Bu güzel ibadet mekânının temelini atmayı bizlere bahşeden yüce Allah’a hamdolsun. Cami inşa etmek veya yapılmış camileri koruyup yaşatmak yüce Allah’a samimi kul olmanın tezahürüdür. İnşa edilen her cami bu topraklarda barışın, hakkın ve hukukun tesisi için atılmış önemli bir adımdır. İnşa edilmiş her cami birliğimizin, beraberliğimizin, kardeşliğimizin ve bu kardeşliğimizin de kıyamete kadar süreceğinin göstergesidir. İnşa edilen her cami terörün ve terör örgütlerinin kardeşliğimize asla halel getiremeyeceğinin bir ifadesidir” dedi.

Cami inşaat sürecinde birçok fedakârlıkların, büyük gayretlerin, zorlukların ve yorgunlukların neticesinde vücut bulacağını sözlerine ekleyen Vali Zorluoğlu, “Allah’ın izniyle bizlerin ve hepimizin ortak gayretiyle bu muhteşem mabedin çok kısa bir süre içerisinde tamamlanarak bölgemizin hizmetine sunulacağını yürekten inanıyorum. Sözlerimizi sonunda camilerimizin ve minarelerimizin kıyamete kadar bu topraklar üzerinde dimdik kalmasını ezan seslerinin semalarda sonsuza kadar yankılanmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum” şeklinde konuştu.

Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlı’dan ilham alınarak projelendirilen caminin özellikleri hakkında bilgi veren İl Müftüsü Nimetullah Arvas ise, “Tuşba ilçemizde büyük bir camiye ihtiyaç vardı. Bu ihtiyacı gidermek üzere plan proje üzerinde çalıştık ve netice itibariyle kendisine has ve özgü bir proje ile Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan bir cami inşa etmek üzere projelendirdik” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından İl Müftüsü Arvas’ın yaptığı dua ile birlikte caminin temeli atıldı.