Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral istasyonu için Çatalzeytin’e Deprem Gözlem İstasyonu kuruldu.

Sinop’ta kurulması planlanan nükleer güç santrali için Kastamonu’daki 7 ayrı noktaya deprem gözlem istasyonu kurulma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Enerji Bakanlığı Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Marmara Araştırma Merkezi (MAM) arasında yapılan anlaşma doğrultusunda deprem gözlem ve yer deformasyon gözlem istasyonlarının kurulmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Sürdürülen proje kapsamında Sinop’ta yapımı düşünülen Nükleer Santral için Kastamonu’nun 7 ayrı noktasında deprem gözlem istasyonu kurulması kararlaştırıldı.

Bu kapsamda Kastamonu’ya kurulacak deprem gözlem istasyonlarından bir tanesi olan Çatalzeytin ilçesine bağlı Sırakonak köyündeki deprem gözlem istasyonu kurularak faaliyete geçti.

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Kastamonu’da kurulacak deprem gözlem istasyonları ile olası depremler hareketleri ve fay hattının durumu gözlemlenebilecek. Çalışma kapsamında Çatalzeytin’in dışında İnebolu ilçesine bağlı Uğrak Köyü’nde, Bozkurt eski meteoroloji istasyonunda, Devrekani ilçesine bağlı Balabanlar Köyü’nde, Taşköprü ilçesine bağlı Söylemez ve Sarpun Köyleri’nde, Hanönü’ye bağlı Yılanlı Köyü’nde deprem gözlem istasyonları kurulma çalışmaları ise devam ediyor.