Diyarbakır’da Suriyeli mültecilerin sorunları, "Sığınmacı çocuk ve kadınların sosyal entegrasyonu ve sosyal içerme politikaları çalıştayı" ile tartışıldı.

Diyarbakır’da çeşitli kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile ‘Sığınmacı çocuk ve kadınların sosyal entegrasyonu ve sosyal içerme politikaları çalıştayı’ düzenlendi. Bir otelde düzenlenen çalıştaya, Diyarbakır’da mültecilerle ilgili çalışmaları bulunan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, sivil aktivistler ile davetliler katıldı.

Çalıştay ile ilgili bilgi veren MEKSA Vakfı Başkanı Sertaç Işık, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Suriyeli mülteci kadın ve çocuklar için çalıştay düzenlediklerini söyledi. Işık, “Bu çalıştayda özellikle kadınlar ve çocuklar özelinde Suriyeli sığınmacıların, bugüne kadar geldikten sonra neler yaptığı, kamu kurumlarının hangi noktada destek oldukları, devlet desteklerinden nasıl faydalanabildikleri, saha çalışması konusunda da sivil toplum kuruluşları, akademisyenlerin çalışmalarını araştırdık. Bu çalıştayın sonunda özellikle Suriyeli mülteci kadın ve çocuklar için neler yapabileceğimizi belirleyeceğiz. Bununla ilgili bir rapor hazırlamayı düşünüyoruz. Hazırladığımız bu rapor sonrasında da özellikle Bakanlıklarla, kamu kurumları ve kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz. Buradaki amaç, Suriyeli çocukların özellikle eğitim hayatının devam etmesinin sağlanması, Suriyeli kadınların hem meslek edinmesi bu meslek edinme sırasında da kendi başlarına bir şeyler üretebilmeleri için çalışmaları tamamlamak ve bunu da belki de ileri de geniş kapsamlı bir projeye dönüştürmek. Konuşmalar sonucunda amacımız ortaya bir çözüm önerisinin çıkması olacak” dedi.

Sunumların devam ettiği çalıştay, bugün çözüm ve proje önerileri raporunun hazırlanması ile sona erecek.