Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, değişen TEOG ve üniversite sınav sistemleriyle ilgili, “TEOG sistemi çok üzerinde çalışılmış bir sistemdi ama sistemin tadil edilmesi geciktiği için sistem kendisi arızalı konumuna düştü ve tadil yerine tasfiyesi söz konusu oldu. Üniversite sınavı da kademeler arasında geçiş nedeniyle değiştiriliyor ama değişim kamuoyunda tartışılmadan şekillendiği için ileride sıfır noktasına dönebilir diye endişelerimiz var” dedi.

Mersin’in Silifke ilçesinde Genç Memur Sen ile buluşmak için havayoluyla Adana’ya gelen Ali Yalçın, havalimanında İHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

“Toplu sözleşmelerde arttırım sağladık”

Toplu sözleşmede 5 milyon 100 bin kişi için yüzde 40’lık iyileşme yapıldığını aktaran Yalçın, “Çok kolay bir süreç olmadı. Türkiye’nin 15 Temmuz yıkıcı darbe girişimi yaşadığı küresel operasyonların Türkiye’ye odaklandığı süreçte bu anlamda olabileceğin en iyisini almak için yoğun bir gayret gösterdik. Önemli oranda artışlar sağladık. 258 kazanıma bağladık süreci. Önemli bir kısmını arttırdık. 2 toplu sözleşmeyi baz aldığınızda yüzde 40’lık bir iyileşme söz konusu oldu. Bu da önemli bir nokta. Dünyada toplu sözleşmelerde mevcudu korumanın tartışıldığı süreçte biz iki toplu sözleşmede de arttırım sağladık” diye konuştu.

“Tekrar sıfır noktasına dönebilir”

Değişen TEOG ve üniversite sistemi sınavlarına yönelik de açıklamalar yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, üniversite sınavının kamuoyunda tartışılmadan şekil almasından dolayı duyduğu kaygıyı dile getirerek şunları kaydetti:

“TEOG sistemi çok üzerinde çalışılmış bir sistemdi ama sistemin tadil edilmesi geciktiği için sistem kendisi arızalı konusuna düştü ve tadil yerine tasfiyesi söz konusu oldu. MEB bu anlamda çalışıyor. Biz Eğitim-Bir Sen olarak yerleştirme ayağında ifade etmiştik bu TEOG sisteminin hatalarını ama tadilat geciktiği için süreç tasfiyeyle sonuçlandı ve Cumhurbaşkanı direk konuya dahil oldu. Üniversite sınavınında güncellenmesi eğitim sistemi arasında kademeler arasında geçişin bir bütünlük içerisinde kurgulanması gerektiğinden dolayı kaçınılmazdı. Bu konuya da cümle ayrıldı ama konu kamuoyunda yeteri kadar tartışılmadan paydaşlarının sürece katkısı alınmadan şekillendiriyor. Bu da bizi kaygılandırıyor. Çünkü çaprazlar görülmeden yapılabilecek hareketler ileride tekrar sıfır noktasına döner diye endişelerimiz var.”