Van Büyükşehir Belediyesi, 2011’deki birinci Van depreminde en çok hasar gören Erciş ilçesinde güvenli ve denetimli yaşam alanları oluşturmak için zemin etüt çalışmaları yapıyor.

Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, ilçelerde jeolojik-jeoteknik etüt çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Daire başkanlığının Erciş’te devam eden çalışmaları kapsamında jeoloji ve yerleşime uygunluk haritaları ile ilçedeki zemin yapısının ortaya çıkartılıp planlı yapılaşmanın sağlanması hedefleniyor. Yeni oluşturulacak imar planına da kaynak olarak Erciş Çelebibağı Mahallesi’nde jeolojik-jeoteknik etüt çalışmalarına başlandı.

Daire başkanlığına bağlı teknik personeller gözetiminde 1800 hektarlık alanda sondaj- zemin etüdü çalışmaları kontrollü olarak yürütülüyor. Bu çalışmalara ek olarak eski depremlerin izi olan jeolojik çöküntüler ve kayalarda paleosismik çalışmalar yapılacak.

2011 depreminde en büyük kayıpların yaşandığı Erciş’te, olası yeni depremlerde hasarı en aza indirmek için bu incelemelerin büyük önem taşıdığını ifade eden yetkililer, yapılan incelemeler ışığında elde edilen verilerle mevcut veya yeni oluşturulacak her türlü yapılaşma ya da yerleşim alanları için en uygun yerlerin belirleneceğini söylediler.