Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi sokağın nabzını tutmaya devam ediyor. Samsunlu vatandaşlara, “Türkiye’nin Rusya ve Çin ile yakınlaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?’ diye sorduk. Samsunlular, Rusya ve Çin ile müttefik olmaktan memnun olduklarını ifade etti.

İşte Samsunlulardan yeni müttefiklerle ilgili yorumlar:

RUSYA VE ÇİN DAHA YAKIN GELİYOR
Haşim UZUN: Bunun çok daha evvel olması gerektiğini düşünüyorum. Yani ABD’ye bağımlı kalmaması lazımdı. Rusya ve Çin bize ekonomimizde daha yardımcı olacakları belli oluyor. Rusya ve Çin bana daha yakın geliyor. Bildiğim kadarıyla atalarımızın birçoğu Rusya’da, biz birbirimizle olursak çok daha iyi işler beceririz diye düşünüyorum. Hatta incirliği bile kapatmak gerektiğini düşünüyorum. 

OLUMLU SONUÇLAR GETİRECEKTİR
İbrahim AYDIN: Türkiye’nin konjonktürü dolayısıyla bizim müttefikimiz gibi görünen ABD ile olan son yaşadığımız problemlerden sonra tabi ki çevre ülkelerle daha iyi geçinebilmek gerekiyor. Ekonomisini düzeltmek amacıyla doğu ülkeleri ile bu tür ilişkilerde bulunarak yakınlaşmanın problem olduğunu düşünmüyorum. Ve ben bunu çok olumlu karşılıyorum. Zaten bunun olması gerekiyordu. Belki bu ABD başkanının yaptığı olumsuz davranışlar belki ülkemiz açısından olumlu davranışlara dönüşür diye düşünüyorum. 

İYİ HAMLE, DOĞRU SONUÇLARI GETİRDİ
Aslan ERDAL: Türkiye konumu itibari ile stratejik bir avantaja sahip. Yani bunu sadece Rusya ve Çin ile değil dünyadaki bütün ülkelerle menfaatleri doğrultusunda siyasi, ekonomik kozlarını kullanabilir. Bu birleşme daha çok ABD’ye karşı yapılmış gibi gösterilse de ben böyle düşünmüyorum. ABD’ye karşı değil de tek düzenliliğe karşı yapılan bir hamle olarak görüyorum. Şu anda iktidarın yaptığı hamleyi çok doğru ki sonuçlarını almaya başladık.

ABD’YE KARŞI DAHA DİK DURUYORUZ
Bayram GÜNEŞ: Bence yakınlaşmalar çok iyi sonuçlar getirecektir. En azından ABD hizaya gelir. Keşke sürekli böyle yapsalar da ABD’yi bitirseler. En azından şuan ABD’ye bağlılığımız azalıyor. Karşılarında daha dik bir duruş sergileyebiliyoruz. Rusya ve Çin ile olan yakınlaşmalarımız ABD’nin de zararına olacaktır.

TEK GÜÇ OLDUKLARINI SANMASINLAR
Abdullah ÖZCAN: Bu yakınlaşmayı çok iyi buluyoruz. Rusya ve Çin ile olan bu ilişkiyi daha da geliştirsinler. Hatta tek Rusya ve Çin değil de diğer ülkelerle de beraber birlik ve beraber olsunlar ki ABD’ye bu kadar fırsat verilmesin. ABD biraz yalnız kalsın ki tek güç olduklarını sanmasınlar. Bizim açımızdan daha iyi olur diye düşünüyorum. 

KOMŞU KOMŞUNUN KÜLÜNE MUHTAÇDIR
Emine KORKMAZ: Ben bu dönemden hiçbir şey anlayamıyorum. Türkiye’nin gidişatı hoşuma gitmiyor. Yani komşuluk her zaman iyidir. Ben bu ülkelerle daha iyi bir ilişki kurulacağını düşünüyorum. Komşu komşuya muhtaçtır. Bu olabilir buna bir şey diyemem. Ama bana göre gidişat pekiyi değil.

TÜRKİYE’DE TİCARET HIZLANACAK
Recep KÖR: Ben iyi olacağını söyleyebilirim. Ekonomi bu taraflarda daha da güçlenmeye başladı. Rusya ve Çin’in zaten ekonomisi iyi. Türkiye bu ülkelerle ticaretini daha da geliştirirse bu bizim açımızdan çok verimli geçer. Türkiye’de ticaretin hızlanacağını düşünüyorum.

ÇİN BİZE TERS DÜŞER
Turan CELAYİR: Ben bu yakınlaşmayı iyi bulduğumu söyleyemem. Rusya ile olabilir de Çin ile bizim işimiz olmaz. Rusya bizim sayılır, komşuyuz onlarla ama Çin bambaşka, Çin’in yönleri çok değişik. Onlar bize ters düşer. Çin ile zaten şuan bir anlaşma yakınlaşma oluyor ama ileride bunun çok uzun süreceğini sanmıyorum.

TÜRK’ÜN TÜRK’TEN BAŞKA DOSTU YOKTUR
Aykut EROĞLU: Çok olumlu değerlendiriyoruz. NATO ittifakı artık miadını doldurdu. Biz bundan sonra artık yeni ittifaklar aramalıyız. Eski dostlarımız dostluklarındaki nankörlüğü, namertliği gösterdiler. Gerçi Rusya ve Çin’de az namert değil ama bizim yine yeni müttefiklere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. ABD’den uzak durmalıyız. Aslında Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur. 

BİZE FAYDA SAĞLAYACAKTIR
İbrahim HAKKOZ: Ben olumlu olduğunu düşünüyorum. Malum ABD şuan düşman tavırlar sergiliyor. Bunu geç kalınmış bir karar olarak düşünüyorum. Daha kuvvetli ilişkiler olması bize fayda sağlayacaktır. Rusya malum komşumuz. Çin’de 20 sene sonra dünya devi olacak dolayısıyla doğru pozisyon almamız gerekiyor. Bu ülkelerle yakınlaşmayı destekliyoruz.

BU DURUMDA ELİMİZ GÜÇLENECEKTİR
Bayram MANDIRACI: Ben bu yakınlaşmanın doğru olduğunu düşünüyorum. ABD’ye karşı yapılan bir birleşmedir. Bu durumda bizim kozlarımızda artacaktır. Bu durumda elimiz biraz daha güçlenecektir. ABD artık dik duruşumuzdan taviz vermeyeceğimizi anlamıştır.

Röportaj:Hande ONAT - Emre ÖNCEL