ALES başvuruları 26 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. ÖSYM'nin düzenlediği ALES sınavının ücreti 90 lira, geç başvuru için ise 135 lira olarak belirlendi. İşte ALES sınavında yapılan değişiklikler...

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES için başvurular, ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapılır. Adaylar T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile sisteme giriş yaparak başvurularını tamamlayabilir. Sistemden başvuru yapan ancak sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz olarak sayılır. Adayların, başvuru yapabilmeleri için aday işlemleri sisteminde bulunan fotoğraflarının güncel olması gereklidir. Fotoğrafı güncel olmayanlar, ÖSYM başvuru merkezlerinden hem fotoğraflarını güncelletebilir hem de ALES başvurusu yapabilirler. 

ALES GEÇ BAŞVURU

26 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında sınav için başvuru yapmayan adaylar, geç başvuru gününde ALES için başvuru yapabilirler. Geç başvuru gününde adaylar, başvurularını ve sınav ücreti ödemelerini aynı günde yaparlar. Sınav ücreti normal başvuru sürecine göre daha fazla ödenir ve geç başvuru gününde başvuranlar sınava sadece Ankara’da girebilirler. 

ALES’TE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

19 Kasım’da yapılacak ALES’ten itibaren uygulamaya konulacak olan değişiklikler; sınavın soru sayısı 160’tan 100’e indirildi. Sınav süresi 180 dakikadan 100 dakikaya düşürüldü. ALES puanının geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı. ALES sayısal ve ALES sözel puan hesaplamalarında değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puanında sayısal ve sözel testlerin ağırlıklarının yüzde 50 olması kararlaştırıldı. Bunlar dışında Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 olarak dört bölümden oluşan ALES sadece sözel ve sayısal olarak iki bölümden oluşacak. 

ALES ÜCRETİ NE KADAR?

ALES için belirlenen ücret 90 Türk Lirası, ALES geç başvuru ücreti ise 135 Türk Lirası’dır. Sınav ücreti;

 -Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı

- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı

- Ziraat Bankası’nın sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı ile ödenebilir. 

Bu ödeme seçenekleri dışında ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanı kullanılarak da sınav ücreti ödenebilir.