BM Genel Sekreteri'nin İnsani Yardımlardan Sorumlu Yardımcısı Valerie Amos, Filipinler’de meydana gelen ve büyük yıkıma sebep olan tayfun sonrasında ülkenin ihtiyaçlarının muazzam olduğunu söyledi.

Filipinler’in başkenti Manila’da BM tarafından Haiyan Tayfunu Eylem Planı Toplantısı düzenlendi. Toplantıya BM Genel Sekreteri’nin İnsani Yardımlardan Sorumlu Yardımcısı Valeri Amos’un yanı sıra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Filipinler Dışişleri Bakanı Albert Del Rosario da katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Valerie Amos, Filipinler’in yıl içerisinde pek çok kriz yaşadığını ancak Haiyan Tayfunu’nun ülkede meydana gelen felaketlerin en ölümcül ve en yıkıcı olanı olduğunu belirtti. Amos, felaketin tam boyutunun ne kadar olduğunun söylenebilmesi için henüz erken olduğunu dile getirirken, ülkenin ihtiyaçlarının muazzam olduğunu vurguladı. Merkezi Acil Durum Fonu’ndan (CERF) Filipinler’e 25 milyon dolarlık yardım yapılması konusunda anlaşmaya varılmasından dolayı memnun olduğunu ifade eden Amos, ülkede bulunan BM görevlilerinin de hükümetin yardım çabalarına destek olduğunu ve ülkede gerçekleştirilen altyapı çalışmalarıyla hükümete destek olmaya devam etmeyi umduklarını söyledi.

Amos’tan sonra söz alan Filipinler Dışişleri Bakanı Alber Del Rosario ise, felaketin sebep olduğu yıkım dolayısıyla ülkenin daha çok yardıma ihtiyaç duyabileceğini belirtirken, yaptıkları yardımlar dolayısıyla uluslararası topluma teşekkürlerini sundu.