Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri” ödül töreniyle devam etti.

Meram Belediyesi tarafından özel olarak dizayn edilen Tarihi Tantavi Ambarında Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödül Töreni düzenlendi.

Törende konuşan Meram Kaymakamı Resul Çelik, “Umarım bu etkinlik sayesinde gün yüzüne çıkan değerlerimizin daha kalıcı olmasını ve tanınmasına vesile olmasını başarmış oluruz” dedi.

“Çok güzel bir organizasyon”

Ankara Kalecik Belediye Başkanı Filiz Ulusoy, “Kadın belediye başkanı arkadaşlarımızla birlikte bir kadın belediye başkanımızın konuğuyuz. Çok güzel bir organizasyonda olduğumuzun farkındayız. Gastronomi çok önemli bir alan oldu turizmde. Biz de ilçemizde turizm ve gastronomiyi kullanıyoruz. Ülkemiz bu alanda çok zengin bir kültüre sahip. Çok şükür ki kendi tarihine, kültürüne ve değerlerine sahip çıkan projeler yapan belediye başkanlarımız var. Bu vesileyle Meram Belediye Başkanımızı da tebrik ediyorum” diye konuştu.

“Yüzyıl sonrasının projelerine imza atılıyor”

Eskişehir Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün de, “Meram Belediye Başkanımız bizim idolümüz ve bizim için çok kıymetli. Burada iki günden beri kalmamın nedeni sayın başkanın Meram’da yaptıklarını görmekti. 1.5 milyon metrekare gibi bir alanda kentsel dönüşüm yapmak her erkeğin değil her insanın harcı değildir. Konya yüz yıl sonrasının projelerine imza atıyor” dedi.

“Çalışmalara hayran kaldık”

Gümüşhane Özkürtün Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya ise, “Biz de yemek kültürünü geleceğe taşıma adına çalışma yapan bir belediyeyiz. Bu arada Meram Belediyesi’nin çalışmalarını inceledik ve inanın hayran kaldık. Bir kadın belediye başkanı olarak size çok teşekkür ediyorum. Bu kadar mı güzel çalışma olur? Bu program da inanılmaz güzel, inşallah kalıcı ve daim olur” ifadelerini kullandı.

Başkan Toru’dan Nevin Halıcı’ya ödül

Konya mutfağının duayeni Nevin Halıcı’ya ödülünü takdim eden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ise, “Öncelikle burada ödül alan tüm işletme sahiplerini tebrik ediyorum. Biz arzu ediyoruz ki kültürümüz adına kimler çaba sarf ediyorsa hepsini ödüllendirelim. Ancak belirli kriterleri taşıyan firmalar seçildi. İnşallah seneye genişleyerek programımız devam edecek. Burada özellikle Nevin Halıcı Hanımefendi’yi tebrik ediyorum. Kendisi Konya ve Türk mutfağına yıllarca çok büyük emek vermiş biridir. Uluslararası arenada mutfağımızı layıkıyla tanıtan biri olarak ödülü fazlasıyla hak ediyor” şeklinde konuştu.

“İnanılmaz bir program oldu”

Etin profesörü olarak bilinen Cüneyt Asan da, “Bütün benliğimle söylüyorum ki bu yıl inanılmaz bir program oldu. Emeği geçenlere ne kadar teşekkür etsem az olur. Ben bu ülke için elini taşın altına koyan herkese çok saygı duyuyorum. Hava limanına indiğimizden şu ana kadar yüreğimiz coştu. Bunun için en başta belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Böyle belediye başkanları olduğu sürece çok hızlı bir şekilde yol alacağımıza inanıyorum. Önümüzdeki yıl bu etkinliğe tekrar geleceğim ve herkesi şaşırtacak çok farklı bir şeyi buradan çıktığım andan itibaren planlayacağım. Çünkü Konya ve başkan bunu hak ediyor” dedi.

Bu yıl Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak ödüllerini kazanlar şöyle:

“Gıda Üretim Şirketleri Alanında; Kayseri’den ‘Çemen’s’ firması, Araştırma/İnceleme/Kitaplar Alanında; Aydan Üstkanat, Görsel Medya Alanında; Selin Kutucular, Hizmet Sektörü Alanında; İbrahim Çeçen Yatırım Holding, Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşları Alanında; Türk Dünyası Vakfı Ajansı (Eskişehir), 2017 Yılın En Başarılı Restoranları Alanında; Seraf Yılın En Başarılı Şefleri Alanında; Aydın Demir.”

Yedi Bölge Yedi Lezzet Noktası Ödülleri ise şöyle:

“Gırık Bahçe Giresun-Giresun/Karadeniz, Çiçek Lokantası-Ankara/İç Anadolu, Kocabaylar-Denizli/Ege, Ombaşılar Kebap-Adana/Akdeniz, Hayat Lokantası-Bursa/Marmara, Kadayıfçı Saim-Diyarbakır/Güney Doğu Anadolu, Günayın Yeri-Ardahan/Doğu Anadolu ve Yerel Mutfak Ödülü: Hacı Şükrü Kebap Evi.”

Ayrıca Nevin Halıcı, Cüneyt Asan, Empero Group, Net Event, Atiker De Luxe ve Hurdacılar firma yetkilileriyle programın düzenlenmesinde büyük katkıları olan belediye çalışanlarına ödül verildi.

Usta şeflerden astro şovlar

Meram Belediyesi tarafından Tantavi Ambarı önünde geleneksel düğün pilavının ikram edildiği etkinliklerin ikinci gününde usta şeflerin gastro şovları büyük beğeni topladı. Ülkemizin önde gelen şeflerinden İran asıllı Hazer Amani ve et profesörü olarak tanınan Günaydın Et Restaurantları Kurucu Ortağı Cüneyt Asan, Yunan Şef ve Yazar Maria Ekmektsioglou, Çin Halk Cumhuriyeti’nden Tudahog Abudureyimu ile Simayi Wubulikashengmu’nun gerçekleştirdikleri gastro şovlar büyük ilgi gördü. Usta şeflerin elinden çıkan ve Türkiye, İran, Yunanistan ve Çin mutfağından geleneksel lezzetleri yansıtan yemekleri tadan izleyiciler şeflere tam not verdi.

Aşıkların dilinden yemek kültürü

Ateşbaz-ı Veli Etkinlikleri’nde “Aşıkların Dilinden Yemek Kültürü” adlı program da büyük beğeni topladı. Konya’dan ve ülkemizin farklı bölgelerinden gelen Yağız Ozan, Öksüz Ozan, Zikri Aliyar, Ahmet Poyrazoğlu, Kul Nuri gibi ünlü halk ozanları yemek kültürüyle ilgili atışmalar yaptı.

Meram Kaymakamı Resul Çelik ve etkinlikler kapsamında Konya’da bulunan misafir belediye başkanlarıyla aşıkların atışmasını izleyen Başkan Toru, “Geçen sene 1. Aşıklar Şölenimizi yapmıştık. İnşallah bu sene de yapmak artık farz oldu. Bizim kültürümüzü kültür yapan değerler var; mimarisiyle, musikisiyle, yemek kültürüyle, yaşam şeklimizle, aşıklarımızla. Aşıklarımız yaşayan kültürün en önemli parçalarıdır” dedi.

Törene, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Ankara Kalecik Belediye Başkanı Filiz Ulusoy, Gümüşhane Özkürtün Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya, Eskişehir Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, AK Parti Meram İlçe Kadın Kolları Başkanı Sevil Tosunoğlu, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.