Öncelikle geçmiş olsun...
Ölen vatandaşımız olmadı. Ancak 50’ye yakın vatandaşımız yaralandı.
Ölü kaybımız olmadığına şükrederken, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum...
Her kaza kaderimiz midir? İhmaller, tedbirsizlikler de kader midir?
Biz kadere imameden bir toplumuz. Amenna ve saddekna. Ancak her başımıza gelen kazayı bu bizim kaderimizdir deme gibi bir kader anlayışı da maalesef bizim dinimizde yok.
Almamız gereken tüm tedbirleri almadıysak, bu da kaderimiz mi oluyor. Oluyor mu? 
İslamda kader ne anlam ifade ediyor? Kaza ne anlama geliyor? Bu kavramları gerçek anlamlarıyla bilmek gerekiyor. Yoksa her meydana gelen bir kazayı kadere bağlamak her şeyden önce dini inançlarımıza hakaret ve iftira olur.
Bazı resmi verileri siz okurlarıma sunduktan sonra dinimizde kaza ve kader ne anlama geliyor onu zikredeceğim.
"Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın 2021 yılı verilerine göre toplam 187 bin 524 ölüme ve yaralanmaya neden olan trafik kazası gerçekleşti. Gerçekleşen kazalarda 2 bin 422 kişi olay yerinde hayatını kaybetti, 276 bin 935 kişi ise yaralandı."
Yayımlanan raporda kaza dağılımları dikkat çekiyor. Yerleşim yeri sınırlarında 147 bin 331 trafik kazası, yerleşim yeri dışında ise 40 bin 193 trafik kazası yaşandı. Kazaların 60 bin 843’ü yandan çarpma, 29 bin 980’i yayaya çarpma, 202 bin 932’si arkadan çarpma, 11 bin 538’i karşılıklı çarpışma, 91 kazanın ise araçtan cisim düşmesi sonucunda gerçekleştiği görülüyor.
Trafik kazalarına neden olan faktörler arasında ilk sırada sürücü hataları yer aldı. Gerçekleşen kazalarda 194 bin 949 sürücü hatası kayıtlara geçti.
TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2021 yılında 187 bin 963’ünde ölüm ve yaralanmaların olduğu 1 milyon 186 bin 353 trafik kazası meydana geldi. Geçen yıl 5 bin 362 kişi kazalar nedeniyle hayatını kaybederken, 274 bin 615 kişi de yaralandı. Kazalarda hayatını kaybedenlerin yüzde 47,6’sını sürücüler, yüzde 30,3’ünü yolcular, yüzde 22,1’ini ise yayalar oldu. Ayrıca, hayatını kaybedenlerin yüzde 70,5’ini erkekler, yüzde 29,5’ini kadınlar oluşturdu.
Her başımıza gelen bir kazayı, belayı bu bizim alın yazımızdı noktasına bağlamak, dini inançlarımıza ters düşmektedir. Kaderimizdir olacaktır kolaycılığını sığınma lüksümüz yoktur.
Tramvay kazasının orada olacağını Allah biliyordu. Ezeli ilmiyle neyin nerede ne şekil olacağını Allah’ın bilmesi onun kaderimiz olduğu anlamı taşımıyor. Allah insanlara akıl ve irade vermiş ve iradelerimizi kullanma yetkisini de vermiş ve davranışlarından sorumlu tutmuştur.
Her olan olayın sebepleri vardır ve sebepler insanların kendi eylemleridir...
Tüm tedbirler alınacak ve hiçbir şey ihtimal dışı bırakılmayacaktır. Yani deveyi sağlam bağlayacağız ve ondan sonra tevekkül edeceğiz. Bu da yöneticilerin ehliyet ve fiyakalarıyla doğru orantılıdır.
Çarpışan tramvayları kaza sonrası birbirlerine "dokundu" yorumu ise akıllarımızla alay etmektir. İnşallah son kazamızolsun...