Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Vahap Tuncer, Batı Çevre Yolu planlamasıyla bin 685 dekar tarım alanının konut ve donatı alanı haline getirilmek istendiğini iddia ederek, son on yılda 248 bin dekar tarım alanını kaybeden Antalya’nın daha fazla kaybedecek tarım alanı kalmadığını kaydetti.
ZMO Şube Başkanı Vahap Tuncer,düzenlediği basın toplantısında, Batı Çevre Yolu hakkında bilgi verdi. Son dönemde yapılan çevre yollarının zamanla şehir içinde kalan bulvarlara dönüştüğünü ve zaman içinde büyün trafik sorunlarına dönüştüğünü savunan Tuncer, bilinmesine rağmen merkezi ve yerel yöneticilerin bu yanlışı devam ettirdiğini belirtti. Batı Çevre Yolu’nun Boğaçayı güzergahında yaşanılan sürecin Duraliler Mahallesi’nde de devam ettiğini işaret eden Tuncer, “Boğaçayı- Karaman çayı arasındaki 1800 metrelik kısmının kamulaştırma yapılmadan açılabilmesi için 2500 dekar sulu tarım arazisi imara açılarak yok edilmiştir. Taşkın bölgesi olması, gelecekte alternatif yol açılmasına izin vermemesi, kısa sürede kent içinde kalmasına karşın meslek odalarının uyarıları dikkate alınmadı” dedi.
Kepez ilçesi Duraliler Mahallesi sınırlarındaki bin 685 dekar tarım alanının, Batı Çevre Yolu planlamaları kapsamında konut ve donatı alanı haline getirilmeye çalışıldığını ileri süren Tuncer, Duraliler’in batı ucunun az bir kısmından geçen 700-800 metrelik yol için tarım alanına zarar vermenin kente faydadan çok zarar getireceğini kaydetti.Tuncer şöyle devam etti:
“Alan 1/100.000’lik çevre düzeni ve 1/25.000’lik nazım imar planında tarım alanı olarak planlandı.Yapılmak istenen plan, üst ölçekli planlara aykırıdır. Nazım imar planı yapma, yaptırma ve onama Büyükşehir Belediyelerinin yetkisindeyken, bu talebin Kepez Belediyesi’nden gelmesi ve Toprak Koruma Kurulunda görüşülmesi usule aykırıdır. Tarım arazilerine zarar verilerek, kentin geleceğinin yok ediliyor. Son 10 yılda 248 bin tarım alanını kaybeden Antalya’nın daha fazla kaybedecek tarım alanı kalmamıştır.”
Duraliler bölgesinde yapılmak istenen imar plan çalışmalarının asıl nedeninin, Avni Tolunay Mahallesi’ndeki planlamadaki yanlışların giderilmesine yönelik olduğu ileri süren Tuncer, “Planlamada, yeterli donatı alanı bırakılmadığı için, bu eksiği gidermek üzere ek alana ihtiyaç vardır. Bunu gidermenin yolu da bin 685 dekar tarım alanının yok edilmesi olarak karşımıza çıkarılmıştır. ZMO olarak, Toprak Koruma Kurulu kararının iptali için yargıya başvuracağız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen kamu yararı kararının iptaliyle ilgili de dava açacağız. 2 bin dekara yakın tarım alanının elden çıkarılmasını önlemek adına mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.