Selçuk Üniversitesi (SÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Lütfi Hidayetoğlu tarafından geliştirilen “SmartCabin-Görme Engelliler İçin Akıllı Gardırop” projesi geçtiğimiz günlerde Mersin’de gerçekleştirilen 2. Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nda finale kalan 10 proje arasından birinci seçilerek ödüle layık görüldü.
Proje ile görme engelliler barkod okutarak gardıroptaki kıyafetlerin rengini ve doğru kombini sesli öğrenebilecek, daha önceden tanımlanmış kıyafetlerin dolabın hangi bölümüne konulması ve alınması gerektiğini sesli komutla anlayabilecek.
“2. Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nda” 70 proje arasından finale kalan 10 proje, jüri üyelerinin değerlendirmesine sunuldu. Projelerde Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Lütfi Hidayetoğlu tarafından geliştirilen “SmartCabin- Görme Engelliler İçin Akıllı Gardırop” projesi birinciliğe layık görüldü. İkincilik ödülü Osman Göktaş, Ali Kasal, Mehmet Çolak ile Mehmet Yeniocak’ın ‘İnsan ve Çevre Dostu Bitki Boyaları Sıvıcam Karışımları’nın Mobilya Üst Yüzeylerinde Kullanılması’ projesine verilirken üçüncülük ödülünü ise Zeki Candan ve Özkan Ocak’ın “Hayat Kurtaran Yatak Medbed Projesi” kazandı. Dereceye giren projelerden birinciye 10 bin lira, ikinciye 5 bin lira ve üçüncüye 2 bin 500 liralık hediye çekleri verildi.
İSTEDİKLERİ KIYAFETİ KENDİLERİ SEÇEBİLECEK
Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Lütfi Hidayetoğlu, “SmartCabin Sistemi sayesinde görme engellilerin ortama uygun ve uyumlu kıyafet tercihi yapmalarını ve bir başkasına bağımlı kalmadan kusursuz giyinebilmelerini mümkün kılmaktadır. ‘SmartCabin” tasarımı veri girişi yapabilen ve RFID (Radyo Frekansı ile Tanıma Sistemi) ile tanımlanabilen akıllı bir yazılıma sahiptir. Sistem kıyafetlerin hangi renkte, özellikte, hagi kombinasyonda uyumlu olduğunu ve gardırop içerisinde nerede bulunduğunu sesli sistemle bildiriyor, bu sayede engelli kullanıcı istediği kıyafeti kendi seçebililiyor” dedi.
GÖRME ENGELLİLERİN BAĞIMLIĞINI AZALTACAK PROJE
Görme engellilerin sosyal hayata katılımına katkı sunmayı amaçladığını ifade eden Doç. Dr. Hidayetoğlu, “Hayatımızı kolaylaştıran bir çok uygulamadan bahsediyoruz. Artık cep telefonlarıyla her şeyi yapabiliyoruz. Akıllı dolap sistemi de aslında bu akıllı uygulamaların bir ürünü. Projeyle görme engellilerin başkalarına bağlı olmadan hayatlarını sürdürmelerini amaçlıyoruz. Tablet bilgisayar görünümündeki bir cihaza yazılım yüklenmesiyle cihaz aktif kullanılabilecek bu sistem maliyet bakımında da oldukça düşük olacak” diye konuştu.