2015 yılı Ocak-Mayıs dönemi ihracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Birliklerimizce 2015 yılı Ocak-Mayıs döneminde, 2014 yılının aynı dönemine oranla yüzde 10,5’lik düşüşle toplam 3 milyar 449 milyon 779 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 299 milyon 477 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 12,8’lik düşüşle 3 milyar 749 milyon 257 bin dolar olmuştur” dedi.
İHRACATTA ORTADOĞU ÜLKELERİ BİRİNCİ SIRADA
183 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ve Ortadoğu ülkelerinin ihracatta yüzde 60,7’lik payla birinci sırada yer aldığını belirten Başkan Çıkmaz, “Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 60,7 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri yüzde 15,5 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 11,3 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 183 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir” diye konuştu.
EN FAZLA İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLER HALI VE TEKSTİL
GAİB üyesi firmaların gerçekleştirdiği ihracat kalemleri arasında en fazla halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu belirten GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2015 yılının ilk beş ayında yaşanan düşüşün Eylül itibarıyla yükselişe geçmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.
OCAK-MAYIS DÖNEMİNDE GAZİANTEP İHRACATI EN AZ AZALAN İL
Ocak-Mayıs 2015 döneminde Gaziantep’ten toplam 2 milyar 560 milyon 699 bin dolarlık ihracat gerçekleştiğini de belirten GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yaptığı açıklamada, “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2015 yılı Ocak-Mayıs döneminde 2 milyar 560 milyon 699 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir” dedi.
"2015 YILININ İKİNCİ YARISINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ"
İhraçta yaşanan sorunların yılın ikinci yarısında çözüleceğine inandıklarını da ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Dünya genelinde yaşanan dolar Euro arasındaki parite farkı, global ekonomik durgunluk, komşu ülkelerin iç sorunlarının etken olduğu ihracat rakamlarında ki düşüşün 2015 yılının ikinci yarısında özellikle Eylül ayı itibarıyla yükselişe geçeceğine inanıyoruz. GAİB ihracatın arttırılması ve hedeflerin tutturulabilmesi için gerekli çalışmalarını sürdürüyor” dedi.