Adıyaman Üniversitesi’nde Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ADYÜTÖMER) birimi tarafından düzenlenen ‘Yabancılar İçin Türkçe Öğretimi Sertifika Programı’ sertifika töreni yapıldı.
M. Vehbi Koç Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit Temir, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Arıbaş, Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ADYÜTÖMER) Müdürü Doç. Dr. Ahmet Akkaya ve akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.
26 Ocak- 10 Şubat tarihleri arasında Merkezi Dersliklerde gerçekleştirilen kursta Adıyaman ve çevre illerden gelen 17 öğrenci toplamda 93 saat kurs aldı. Kursta çeşitli başlıklar altında Adıyaman Üniversitesi’nden ve dışardan birçok hoca ders verdi. Eğitimcinin eğitimi olarak adlandırılan kursta katılımcılara alfabe öğretimi, okuma, yazma, dinleme, konuşma, ölçme değerlendirme ve bir sınav nasıl yapılır gibi konularda eğitim verildi. Eğitimin ardından gerçekleştirilen sınavın ardından başarı gösteren öğrencilere sertifikaları verildi.
Törende bir konuşma gerçekleştiren Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ADYÜTÖMER) Müdürü Doç. Dr. Ahmet Akkaya bir sunum yaparak ADYÜTÖMER hakkında bilgi verdi.
Akkaya, “Şu anda Suriye kampında 41 öğrencimiz ve 2 okutmanımız mevcut ve geçen hafta oradaki öğrencilerimize A1 seviyesinde sınav yaptık. Bunun organizasyonunu da ADYÜTÖMER olarak yapmaktayız. Bunu daha önceki yıllarda Gaziantep TÖMER yapıyordu. Sayın Rektörümüzün de desteği ile Adıyaman Üniversitesi TÖMER kurulduktan sonra bu organizasyonları bizler yapmaya başladık. Bundan sonra ise neler yapacağız? Öncelikle bizlerin yabancı öğrenciye ihtiyacımız var. Bunun için biz hazırız. Bununla birlikte Dünya’da olmayan A0 kitabını hazırlama durumlarından bir tanesi. Hem Geothe Enstitüsü’nün hem Cervantes Enstitüsü’nün İspanyolca ve Almanca için kurlara hazırlık A0 kitabı varken bizim Türkçe’nin maalesef böyle bir kitabı yok. Onu hazırlayacağız. Bir diğeri ise Türkçe’nin ilk bin 500 sözcüğü belirlenmemiş eğer yapabilirsek ADYÜ TÖMER olarak günlük Türkçe’nin en fazla kullanılan sözcüklerini belirleyip bir sözlük halinde Dünya’ya sunacağız. Bir diğeri ise yabacılara Türkçe öğretimi alanında yüksek lisans ve doktora programları açmak. Bu konuyla ilgili olarak hazırlarımızı yaptık” dedi.
Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü verilen eğitimin gayet güzel bir çalışma olduğunu belirtti. TÖMER’in önem verdikleri bir merkez olduklarını ifade eden Prof. Dr. Gönüllü kısa zaman önce kurulan TÖMER’in yoluna devam ettiğini, ürettiğini ve topluma faydalı olmaya başladığını söyledi.
Prof. Dr. Gönüllü, “Aktiviteler ardı ardına gidiyor. Eğitimcinin eğitimini düşünmüşler. Yakın ve uzak illerden hocalar getirmişler. Yetişkinlerin eğitiminde en önemli eğitim metotlarından birisi de temsil edicilerin eğitilmesidir. Onların belli şekle getirilmesidir. Tabi burada en önemli temsil edicilerde eğitmenler oluyor. Eğitimcinin, yetişkinlerin eğitilmesinin, doğruya sevk edilmesinin çok önemi var. Bu manada bu gayretlerini takdir ediyorum. Gördüğüm kadarıyla öğrenciler güzel bir eğitim almışlar. Memleketimize, milletimize hayırlı olur, faydalı olur inşallah” dedi.