Tokat’ta 225 kilo olan 2 çocuk annesi Esme Baş, 2.5 yılda balon tedavisi ve mide küçültme ameliyatı ile 135 kilo vererek 90 kiloya düştü.
Tokat’ın Zile ilçesinde 1998 yılında 115 kilo iken Zeynel Baş (67) ile dünya evine giren Esme Baş (38), doğum sonrasında kilo almaya başladı. 10 ile 16 yaşında iki çocuğu olan anne Baş, 225 kiloya kadar geldiğinde artık yürüyemez hale geldi. Ankara’da birkaç operasyon geçirdikten sonra Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi olan Baş, 2.5 yılda 135 kilo vererek 90 kiloya kadar düştü. Kilolarından kurtularak yeni bir hayata başlayan Baş, artık akrabalarının dahi kendisini tanımakta zorluk çektiğini, pantolon giyebildiği için mutlu olduğunu söyledi.
ÇOCUKKEN ÇOK ZAYIFTI
Baş, çocukluk yıllarında çok zayıf iken kemik iğnesi olduğunu ve kilo almaya başladığını ifade ederek, ”21 yaşındaki iken 115 kilo ile evlendim. Doğumdan sonra hızla kilo almaya başladım, 225 kiloya kadar çıktım. Artık yürüyemiyordum her işimi oturarak yapıyordum. Komşular evimi süpürüyordu. Kilolarımdan kurtulmak için son çare olarak riskli olan mide küçültme ameliyatına karar verdim. Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Ayhan Kayaoğlu, ameliyat riskini azaltmak için balon tedavisi yaptı, 8 ay sonra ameliyat oldum. 195 kilo ile ameliyat girdim. Ameliyattan 2,5 yıl sonra şuan 90 kiloyum. Kendisine teşekkür ediyorum” dedi.
“KİLO VERDİKTEN SONRA ÖZ AMCAM TANIYAMADI”
Adeta yeniden doğduğunu ifade eden Baş, ”Pantolon giyen insanlara imreniyordum. Çok mutluyum kilolarımdan kurtulduğum için, içimden sanki iki kişi çıktı. Eşimin bu süreçte bana çok desteği oldu. Ama şimdilerde de çok gezdiğim için benden şikayetçi. Hayat varmış, her şey bam başka oldu. Bankada hesap açtırdım, kartımı alırken nüfus cüzdanımdaki fotoğraftan tanımadılar. Bu siz değilsiniz diyerek bana kartımı vermediler. Kilolu iken yolda insanların bakışlarından rahatsız oluyordum. Şimdi kilo verdiğimi görenlerin şaşkınlığı beni mutlu ediyor. Öz amcam beni tanıyamadı” diye konuştu.
“EŞİMİN KİLOLARINI PROBLEM ETMEDİM, DESTEK OLDUM”
Eşinin evlenirken 115 kilo olduğuna dikkat çeken Zeynel Baş (67) kilo sorununu problem etmediğini belirterek, “Eşim doğum yaptıktan sonra kilo alamaya başladı. Akapuntur tedavisinde 14 kilo verdi, tedaviye devam edemediği için kilo almaya başladı. Ankara’da tedavi oldu. Ama bu da yeterli olmadı. Mide kelepçesi tavsiye edildi onu biz kabul etmedik. Daha sonra memleketimizde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde eşim ameliyat olmaya karar verdi. Ameliyat sonrasında 135 kilo verdi. Şuanda mutluyuz, kilolu iken de bunu problem etmedim. Devamlı yanında oldum, destek oldum, küçümsemedim. Kilolu insanların küçümsenmesine karşıyım. Ondan dolayı şuan evin işini görebildiği için mutluyum” şeklinde konuştu.