Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 312 bin tonluk patates stokuyla ilgili başlatılan inceleme ve patates fiyatlarındaki artışa ilişkin, “Fiyatı etkilemek amacıyla stok oluşturma gibi fillerde bulunanların bu tür eylemlerini anında tespit edebiliyoruz. Üzerine gidebiliyoruz. Zaten bu çalışmalardan sonra patates fiyatları hızla geri gelmeye başladı” dedi.
Amasya Valiliği’ne yaptığı ziyarette bir gazetecinin patates stoklarıyla ilgili sorusunu cevaplayan Bakan Canikli, “312 bin tonluk bir stok vardı. Bu hal kayıt sisteminde beyan edilenler için geçerli. Beyan edilmeyenleri onlar tabi izleyemiyoruz biz. Yeni dönemde kısa bir süre sonra Çiftçi Kayıt Sistemi ile entegre haline getireceğiz. O açığı da kapatıp, bundan sonra daha büyük oranda bütün sadece patates için değil, tüm ürünlerin kayda girmesi sağlanacak ve üzerine gitme imkanımız olacak. En ufak bir sıkıntı olduğunda dikkat çekici bir hadise. Biz bunu anında tespit edebiliyoruz dijital ortamda. Çünkü bütün bu bilgiler başlangıcından sonuna kadar, üretimden tüketim aşamasına kadar aradaki geçişlerde dahil olmak üzere tüm süreci takip edebiliyoruz. Bir tıkama varsa, bir stok varsa ya da normalin dışında bir olay meydana gelmişse biz bunu anında tespit edebiliyoruz. Bu imkanlar 15 yıl önce, 10 yıl önce yoktu. Yeni imkanlar. Dolayısıyla fiyatı etkilemek amacıyla stok oluşturma gibi fillerde bulunanların bu tür eylemlerini anında tespit edebiliyoruz. Üzerine gidebiliyoruz. Zaten bu çalışmalardan sonra patates fiyatları hızla geri gelmeye başladı” diye konuştu.
Patates üretiminin ülkede bu sene arttığını vurgulayan Canikli, “Tüketimde de olağan dışı bir artış söz konusu değil. O zaman arz ve talep orijinli bir fiyat artışı olmaması gerekir. Onun dışında başka bir neden aramak gerekir. İlk akla gelen de spekülatif amaçlı stok miktarları üzerinden piyasaya mal vermeyerek fiyatı etkileme gibi bir yöntem akla gelebilir. Kuvvet muhtemel bahsettiğimiz bu olayda da ama dediğim gibi tam net olarak, kesin olarak söyleyebilmemiz ancak incelemeden sonra, arkadaşlarımızın raporundan sonra ve değerlendirmelerimizden sonra ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.
İnceleme başlatılan iki firmanın stok miktarının 65 bin ton civarında bulunduğunu, ayrıca bunun dışında elinde birçok stok olan firmaların da bulunduğuna, bu stokun fiyatların yükseltilmesi için yapıldığının tespiti halinde cezanın söz konusu olacağına değinen Bakan Canikli, “Tabii bu kadar yüksek stokun bu mevsimde olması normal değil. Basiretli bir tüccar böyle davranmaması gerekir. Çünkü yeni sezona giriliyor. Yeni mahsul çıkıyor. Yeni mahsul çıktığında fiyatlar düşer. Bu bütün ürünler için geçerli bir kuraldır. Böyle bir durumda eldeki stokların normalde yeni mahsul piyasaya verilmeden azaltılması ticari olarak beklenen bir davranıştır ama bu stok miktarında bunu göremiyoruz. Dediğim gibi inceleme, araştırma sürüyor. En kısa zamanda inşallah arkadaşlarımızın raporları doğrultusunda kamuoyuna sonuçları paylaşacağız” ifadelerini kullandı.