Düzce Üniversitesi, Düzce İl Emniyet Müdürlüğü ve Düzce İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün ortaklaşa hazırladığı Akran Eğitimi Projesi tamamlandı. Bundan böyle gençler uyuşturucu ile savaşacaklar.
Son dönemde artış gösteren uyuşturucu kullanımı ile ilgili olarak Düzce Üniversitesi, Düzce Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü harekete geçti. Konusunda uzman kişiler uyuşturucunun arkadaş yöntemi ile kullanılmaya başlanmasını dikkate alarak uyuşturucudan kurtulmanın da arkadaşlar sayesinde olacağını düşündüler ve akran eğitimi projesini hayata geçirdiler. Proje ile Düzce genelinde ki okullarda yapılan anketlerde liderlik özelliği olan öğrenciler yine kendi arkadaşları tarafından belirleniyor ve bu öğrenciler bir haftalık eğitime tabi tutuluyorlar.
Eğitimlerde bağımlılık, uyuşturucunun zararları, uyuşturucu alışkanlığı ve tedavi yöntemleri konusunda Düzce Üniversitesi’nden öğretim görevlileri, Düzce İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi’nden görevliler ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden uzmanlar tarafından bilgiler veriliyor. Akran eğitimine katılan öğrenciler eğitimlerini tamamlayarak düzenlenen bir toplantıda bir araya geldiler.
Toplantıya Düzce Vali Yardımcısı Hasan Bağcı, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yurtman, KOM Şube Müdürü Serhat Cora, Düzce Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi ve Bağımlılık Uzmanı Öğretim Görevlisi Dilek Akkuş, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Doktor Semra Metin ve akran eğitimine katılan öğrenciler katıldı.
Proje ile ilgili olarak bilgiler veren Düzce İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürü Serhat Cora, “Düzce’de uyuşturucu üzerine yoğun olarak operasyonlarımız devam etmekte ancak sadece yakalama üzerine sürdürdüğümüz çalışmalar tek başına yetmiyor. Bununla ilgili önleme faaliyetlerine ağırlık verdik. Daha önce hazırladığımız projeler çerçevesinde eğitimlerimiz hız kazanmıştı. Son aşamaya gelindiğinde Halk Sağlığı, Düzce Üniversitesi ve biz proje başlattık. Burada olan önemli nokta gençlerin kendi arkadaşlarınızı eğitmesidir. Arkadaşların birbirilerini uyuşturucudan uzak tutması önemli. Alkol ve uyuşturucu olarak bildiğimiz maddelerden uzak tutmak için gerekli eğitimleri aldılar. Kendileri de arkadaşlarına eğitim vererek uyuşturucu kullanımının önlenmesine yardımcı oluyorlar” dedi.
Düzce Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Bağımlılık Uzmanı Dilek Akkuş ise projenin uygulanabilir ve yeterli özellikte olduğuna dikkat çekerek “Geçmişe dayanan bir proje ve 2009 da ilk kez uyguladık. Türkiye’de ilk uygulanan yer Düzce oldu. Bağımlılık konusunda ne yaparız diye düşündüğümüzde bu maddeleri satan kişilerin yöntemi arkadaş yöntemi olduğu için bizde bunu bu yolla çözeriz dedik. 2009’dan sonra biz sonuçlarını yayınladık ve başarıya ulaştığını gördük. Çocuklarımızı kendi arkadaşlarından eğitim almaktan memnun oldular. Hayır demek daha zor oluyor. Bu yıl da 3 büyük lisede çalışmalarımız yapıyoruz. Gençlerimiz eğitim alıyorlar. Yavaş yavaş eğitim vermeye başladılar. Bir internet sitemiz var. Deşifre olmak istemeyen öğrencilerimiz bu internet sitesi sayesinde bize başvuruyor. Bizde bu yolla gençleri belirleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Düzce İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Doktor Semra Metin ise proje sayesinde vakalarda azalma görüldüğüne dikkat çekti.
Projede gönüllü olan ve akran eğitimine katılarak eğitimci olan Kız Meslek Lisesi 11. Sınıf Öğrencisi Kübra Baş “Akademisyenlerden ve bu konuda deneyimli kişilerden 1 hafta boyunca eğitim aldık. Aldığımız eğitimleri yaşıtlarımıza ve kendimizden küçüklere eğitim vereceğiz” dedi.