Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) tarafından meslekte 20. yılını dolduran üyelere plaket verildi.
1-7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla oda binasında düzenlenen törene Konya Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, kamu kurumu temsilcileri ve meslek mensupları katıldı.
Programda konuşan Konya SMMMO Başkanı İsmail Turan, çözüm bekleyen sorunların ve taleplerinin bir an önce gözden geçirilerek yürürlüğe alınmasını beklediklerini söyledi. Turan, “Meslek yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmeli ve anti demokratik maddelerden arındırılmalıdır. Vergi incelemelerinde, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda hassas davranılmalıdır. İnceleme kriterleri çok net belirlenmelidir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. SMMM’lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir. Ba-Bs formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir. Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir. 4. Dönem Geçici Vergi beyanı kaldırılmalıdır. E-Beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir. 1 ve 2 No’lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birleştirilmelidir. Mali Tatil döneminde inceleme ve denetim yapılmamalıdır. Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir. Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18’den %8’e indirilmelidir. Ayrıca KDV tahsil esasına bağlanmalıdır Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır” dedi.
EĞİTİM FAALİYETLERİ SÜRÜYOR
Konya Mali Müşavirler Odası olarak mesleğe hizmet eden bir oda olduklarını anlatan Turan, “Bağımsız Denetçilik Eğitimleri, Yüksek Lisans Eğitimleri, Staja Başlama ve Yeterlilik eğitimleri, Yeminli Mali Müşavirlik Sınavlarına hazırlık kurslarımız, mesleki ihtisas kurslarımız aralıksız devam ediyor. Diğer taraftan sosyal faaliyetlerimiz kapsamında İŞKUR ile birlikte gerçekleştirdiğimiz istihdam garantili kurslar ve girişimcilik eğitimleri de devam ediyor. Oda hizmet binamızdaki eğitim sınıflarımızda yaşanan yoğunluktan dolayı zaman programlaması yapmakta zorlanıyoruz. Her zaman eğitimi ve mesleki gelişimi destekleyen bir tavır sergiledik. Bunun karşılığını da zaman içerisinde alıyoruz. Düzenlediğimiz bağımsız denetçilik eğitimleri ve yüksek lisans eğitimlerine yalnızca Konya’daki meslektaşlarım değil çevre illerdeki meslektaşlarımda katılıyor” diye konuştu.
DENETİM GENİŞLETİLMELİ
İsmail Turan, denetimin tüm işletmeleri kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi. Bağımsız denetimin, muhasebe mesleği içinde oluşmuş köklü geleneklere sahip olduğunu vurgulayan Turan, “Bağımsız denetim Türkiye’de de, dünyada olduğu gibi muhasebe mesleğinin bir parçası ve uzmanlık alanıdır. İlke olarak, denetimsiz işletme düşünülemez. Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda, kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde bağımsız denetim uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.
Türkiye Muhasebe Forumunun girişimleriyle 27-28-29 Nisanda Konya’da yapılması kararı alındığını hatırlatan Turan, binlerce meslek mensubunun bu tarihlerde Konya’da olacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından meslekte 20. yılını dolduran 38 üyeye günün anısına plaket verildi.