Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, az uyumanın enerji dolu bir insan olunduğunun göstergesi olmayacağını belirtti. Enç, “Uyku sizi sağlıklı tutan en önemli fonksiyonlarından biridir. Bir yenilenme, tamir, bakım ve onarım sürecidir. Siz mışıl mışıl uyurken devreye giren binlerce süreç, sabaha kadar adeta arı gibi çalışarak bir önceki günün yıpranmalarını giderir, bozulmalarını düzeltir. Eğer düzenli bir uykunuz yoksa düzenli beslenmenizin, aktif bir yaşam sürmenizin, stresinizi kontrol etmenizin yararlarından yeteri kadar faydalanamazsınız. Uyku bir lüks değil, bir ihtiyaçtır. İyi ve sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Uykudan fedakarlık yapmak, 3-4 saatlik bir uykuyla yetinip gün boyu çalıştığını söyleyip hava atmak, uykusuzluk sorununa bir uzmanla görüşüp çözüm aramamak son derece yanlış şeylerdir. Mümkün olduğu kadar düzenli uyumaya, aynı saatlerde yatakta olmaya, uyku sürenizden fedakarlık yapmamaya ve geç yatmamaya özen gösterin” dedi.
“İyi bir uyku iyi dinlenmiş, kendini yenileyip tamir etmiş, daha güçlü üretici bir beyin ve vücut demektir” diyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Uyku belleğinizi güçlendirir. Odaklanmayı kolaylaştırır. Öğrenmeyi çabuklaştırır. İyi ve yeterli uyuyanlar daha uyanık ve daha zindedir. Performansları daha yüksektir. Sersemlik, bilinç karışıklığı, yorgunluk nedir pek bilmezler. İyi bir uyku daha çok sağlık demektir. Yüzlerce araştırma uykunun kalp ve sindirim sistemi sağlığını koruduğunu, ömrü uzattığını ortaya koymuştur. Her zaman aynı saatte yatağınıza girmeyebilirsiniz. Her zaman 7-8 saatlik alıştığınız o doğal uyku süresini tamamlayamayabilirsiniz. Eğer bunlar "zaman zaman" oluyorsa önemli değildir. Yemek kaçamakları, içki kaçamakları, egzersiz tembellikleriniz olduğu gibi uyku sorunlarınız veya kaçamaklarınız da olacaktır. Böyle durumlarda uyku borcunuzu en kısa zamanda ödemeye bakın. Ne kadar az borcunuz olursa ve o borcu ne kadar erken öderseniz uykusuzluğun sağlığınız üzerindeki olumsuz etkileri o kadar az olacaktır. Eğer bir gün önce herhangi bir nedenle birkaç saatlik uykuyla yetinmek zorunda kaldıysanız, ertesi gün işlerinizi biraz daha hafif tutmaya, daha fazla sıvı almaya, daha hafif besinler yemeye ve kesinlikle içki içmemeye dikkat edin. Uykusuzluğu takip eden bir veya birkaç gece yatağa biraz daha erken girerek uyku borcunuzu bir an önce ödemeye özen gösterin. Borcunuzu zamanında öderseniz beyniniz ve bedeniniz daha çabuk toparlanacaktır. Uyku borcu kredi borcu gibidir, uzatmaya gelmez, faizler biriktikçe ödenmesi güçleşir.’’diye konuştu.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç uykusuz bir gecenin ertesi günü dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili olarak şunları kaydetti; “Kahveyi, çayı azaltın,Kafeini kısıtlayın,Sigara içmeyin,Gündüz daha çok sıvı tüketin,Yatmadan 2 saat önce sıvı almayı kesin,Gece başucunuza bir bardak su koymayı ihmal etmeyin ve Daha hafif beslenin. Özellikle yağlı, baharatlı, gaz yapıcı gıdalardan uzak durun.”