TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Yaklaşık 4 bin yıllık geçmişe sahip Tokat'ın Zile ilçesinde, tarihi evlerin turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'da çok sayıda tarihi ev bulunduğunu söyledi.

Zile evlerinin tarihi dokularını koruduğunu dile getiren Dursun, "Bu evleri görmem benim için sürpriz oldu. Çok sevindim. Bütünlük arz eden evleri gördük. Sokak dokusu birbirine bağlanmış. Birbirini kesen sokaklarla cumbalarla çıkmalarla çok hoş bir manzara. Belediyenin katkılarıyla sosyal hayatın içine girmesinden dolayı son derece memnunuz. Tarihi dokuyu inşallah daha da güzel değerlendireceğiz" diye konuştu.

Evlerin turizme kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini anlatan Dursun, "Bu evlerin turizme kazandırılması ve en iyi şekilde korunması gerekiyor. Belediyenin ve halkın katılımlarıyla güzel çalışmaların ortaya çıkacağına eminim" ifadesini kullandı.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel ise ilçede 3 bin 600 tarihi ev bulunduğunu belirtti. 

Bu evleri turizme kazandırmak için çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Vidinel, "Bu zamana kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın destekleri ve yerel imkanlarımızla tarihi evlerimizde restorasyon çalışmaları yaptık"  şeklinde konuştu.

- Tarihi Zile evleri

Tarihi kaynaklara göre, Ninova melikesi Semiramis tarafından milattan önce 1600 yıllarında kurulduğu belirtilen Zile'de Hititler, Frigler, Selçuklular, Persler, Romalılar, İlhanlılar, Danişmentliler, Eratnalılar ve Osmanlılara ait tarihi eserleri görmek mümkün.

Doğal yapısını bugüne kadar korumayı başaran ilçede, iç içe geçen tarihi evlerden oluşan sokaklar, yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanları arasında yer alıyor.