Ülkücü İşçiler Derneği Erzurum Şube Başkanı Bülent Yazıcı, 2015 yılı asgari ücret tutarlarının belirlendiğini belirterek, Yapılan görüşmelerde ne yazık ki yine asgari ücretli çalışanı memnun edecek bir sonucun çıkmadığını söyledi.
Yazıcı yaptığı açıklamada, “Asgari ücretliye 2015 yılı ilk dönemi için belirlenen rakam 949 TL’dir. İkinci altı ay için 1000 TL’dir. Türkiye’de yaklaşık 5 milyonun üzerinde asgari ücretli bulunmaktadır. Aileleri ile birlikte bu rakam 15 milyonu bulmaktadır. Bu kadar insan açlık sınırının altında yaşamını idame ettirmeye mahkûm edilmiştir.” dedi.
Türkiye’de açlık sınırının bin 400 TL, yoksulluk sınırısın ise 4 bin TL’ye yaklaştığını anlatan Yazıcı, “Asgari ücret ise bu rakamların çok altında kalmıştır. Türk işçisi aldığı asgari ücret ile ev geçindirmek, çocuk okutmak ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak başarısını göstermektedir. Açıklanan bu asgari ücreti kabul etmemiz mümkün değildir. Yapılan 58 TLlik zamla asgari ücret her zaman olduğu gibi sefalet ücreti olmaya devam etmektedir. Türkiye ekonomisinin büyüdüğü, milyonlarca emekçinin asgari ücreti söz konusu olduğunda unutulmakta ve ekonomiyle ilgili bütün parlak sözlerin üzerindeki yaldızlar dökülerek ‘’ekonomimiz ancak bu kadarına yetiyor’’ sözlerinin arkasına sığınılmaya çalışmaktadır” diye konuştu.
Dört kişilik ailenin yaşam maliyetinin 2014 yılının başına göre 350 TL artış gösterdiğini kaydeden Yazıcı, daha sonar şunları söyledi; “Gıda harcaması tutarına sekiz ayın sonunda gelen ek yük ise doksan üç lira olmuştur. Asgari ücretin bu düzeyde belirlenmesinin, sefalette ısrar anlamına geldiği ifade ederek, işçilerin talebinin asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulması gerekmektedir. Asgari ücret bir “sosyal politika tedbiri” görülmeli ve asgari ücret, en azından açlık sınırından az olmayacak şekilde 1600 TL olarak belirlenmelidir. Asgari ücretliden alınan vergilerin tamamı kaldırılmalıdır.”