Sarıkamış Şehitleri, 100. yılında yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı anma yürüyüşüyle anıldı.
Kızılçubuk mevkisinde başlayan yürüyüşe Türkiye’nin muhtelif illerinden gelen on bin kişi katıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın da katıldığı 8.5 kilometrelik yürüyüş iki saat sürdü. Yürüyüşün ardından Sarıkamış Şehitliği Anıtı önünde tören düzenlendi. Anıta çelenk sunumu yapıldıktan sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı binlerce katılımcı tarafından büyük bir coşkuyla okundu. Sarıkamış şehitlerini anma etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden toplanıp bisikletle İstanbul’dan Kars’a gelen bisikletçiler getirdikleri toprakları TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu.
Kars Valisi Günay Özdemir de yaptığı konuşmada, Anadolu’da fethedilen ilk kentin Kars olduğunu belirterek, “Sarıkamış tarihimiz açısından çok önemli bir noktadır. Çünkü Sarıkamış Harekatı Osmanlı dönemindeki taarruza geçişin bir başlangıcıdır. Sarıkamış harekatı gerçekten Osmanlı tarihi ve dünya tarihi açısından çok önemli bir değişim noktasıdır” diye konuştu.
İçişleri Bakanı Efkan Ala ise selamlama konuşmasında, Sarıkamış harekatının çok iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da konuşmasında, “Burada yaşananlar burada ortaya konulan kahramanlıklar her zaman hatırlanacaktır. Gençlerimize burada neler yaşandığını bizzat burada görmeleri ve anlatmak gerekir. Ecdadımız vatan için millet için kutsal değerleri için şehit olmayı göze alarak buraya geldi. Bu bilinç ve inançla biz bugün de yolumuza devam ediyoruz. Hiç kimse bu milletin içerisine ayrılık sokamayacak. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bu milletin gençliği buna müsaade etmeyecek. Bugüne kadar nasıl müsaade etmedilerse yine izin vermeyecekler. Ecdadımıza sahip çıkacağız. Bugün burada bizimle yürüyen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise yaptığı konuşmada, 1. Dünya Savaşında serhat boyunca on binlerce vatan evladının burada vatanı için, bayrağı için milleti için şehit düştüğünü söyledi. Bugün şehitleri anmak için burada olduklarını anlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir kutlu yürüyüş yaptık. Aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin ruhu da bu kutlu yürüyüşte bizimle birlikte oldu. Yurdumuzun dört bir köşesinden gelen vatandaşlarımız istikbalimizi borçlu olduğumuzu kutlu insanları hatırlamamıza vesile oluyor. Mezarları kar ve buz olan ecdadımızı şükranla anıyoruz. 1915 yılında yapılan bu savaş bizim için trajediye dönüşmüştür. Yüz yıl önce Anadolu’nun dört bir yanından gelen 90 bin Mehmetçik burada destek yazmıştır. Türk milleti, Anadolu’yu vatan yapmak için ayağını bastığı her karışın bedelini ödemiştir. Bu topraklarda sadece yaşamadık canımızla kanımızla kendi destanımızı da yazdık. Kim bizden ne isteyecekse önce bedelini ödeyecektir, bu toprakları kan çiçekleriyle vatan yaptık. Allah bu millete bir daha böyle acı yaşatmasın. Bu topraklarda gaflete düşen fitneye yenik düşer. Geleceği inşa etmek için geçmişte yaşadıklarımızı unutmamalıyız. Eğer 30 yıldır ekilen fitne tohumu bizi birbirimize düşürememişse milletimizin basireti ve ferasetidir. Bunu muhafaza etmeliyiz. Daima güçlü olmaya, diri olmaya mecburuz. Türkiye Cumhuriyeti İslam coğrafyasının parlayan yıldızıdır. Bugün neyimiz varsa şehitlerimize gazilerimize borçluyuz. Gelin böylesine anlamlı günde birliğimizi ve dirliğimizi bir daha pekiştirelim. Bugünleri bir muhasebe günü yapalım. Şehitlerimize ve gazilerimize miraslarına ne kadar sahip çıktık. Siyasetçiler olarak, bürokratlar olarak bu ülkenin insanları olarak şehitlerimize ve gazilerimize olan borcumuzu ne kadar yerine getirebildik.”
Törenin son bölümünde 2015 yılının ilk Solotürk gösterisi yapıldı.