Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Babar İlkit, menopoza erken girmek kadar, geç girmenin de zararlı olduğunu belirtti.
İdeal menopoz yaşının 48 ile 55 yaş arasında olduğunu kaydeden Özel Avrupa Hospital Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Babar İlkit, “Menopoza erken girmek kadar, geç girmenin de zararı vardır. Gecikmiş menopozun, vücutta dolaşan fazla östrojen ve progesteron hormonlarının etkisine bağlı kanser riskini belirgin olarak arttırdığı bilinmektedir. Gecikmiş menopoz özellikle meme rahim ve yumurtalık kanserlerine yol açabiliyor” dedi.
Menopoz sürecinde ilk belirtilerin adet düzenindeki bozukluklar olduğunu söyleyen Op. Dr. İlkit, “Menopozun tanısını koymak kolay. Kişinin hormon profiline hastanın adeti sırasında baktığımızda menopoz olup olmadığını öğrenebiliyoruz. Menopozun bir tedavisi yok. Menopoz kırk yaşın altında gerçekleşenler için bir hastalık. Kırk yaşın üzeri için doğal fizyolojik bir süreç olarak kabul ediliyor” diye konuştu.
“BİRÇOK DEĞİŞİKLİK OLUYOR”
Menopoz döneminde kadınlarda görülen birçok değişikliğin östrojen hormonuyla alakalı olduğuna değinen İlkit, “Menopozla birlikte, ilk adet gördüğü andan itibaren östrojenle yaşayan bir kadın birdenbire östrojensiz bir ortamda yaşamaya başlıyor. Özellikle ilk olan değişiklikler dış genital organlarda incelme, tüylenmenin azalması, vajina giriş kısmında daralma, cinsel ilişkide zorlanma, yumurtalıklarda küçülme olarak görünür. Özellikle idrar kesesinde esnekliğin azalmasına bağlı sık sık idrara gitme, idrar kaçırmalar veya idrar kaçırmaların sıklığının artması, üretra denilen dış alandaki kuruluk olması yanmaya neden olur” ifadelerini kullandı.
Dr. İlkit, ayrıca menopoz döneminde, memelerde küçülme ve sarkma, ciltte kırışıklıklar, deri esnekliğinin azalması ve saçlarda dökülme gibi problemlerin ortaya çıkabileceğini belirtti.
Menopozu etkileyen birçok çevresel faktör olduğunu ama en önemli etkeninin kişinin genetik yapısı olduğuna değinen İlkit, “Aşırı stres, sigara kullanımı gibi nedenler veya trioid bezi fonksiyon bozukluğu ve benzeri hastalıklar menopoz süresini etkiliyor. Ama en önemli etken genetik yapınız yani annemizin, ablamızın, teyzemizin menopoza girme yaşı bizim ortalama menopoza girme yaşımızı belirliyor” dedi.