Özgür ALTUNCU-Taner YENER/İSTANBUL,() CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Cumhuriyet Gazetesini ziyaret etti. Saat 11:30'da gazeteye gelen Tanrıkulu, Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakıröz'le görüştükten sonra çıkışta bir açıklama yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Brüksel'e hareketinden önce yaptığı açıklamaya tepki gösteren Tanrıkulu, "Bir Başbakan Türkiye gibi ifade ve düşünce özgürlüğüne yönelik saldırıların pervasız olduğu bir ülkede, bu Cumhuriyetin Başbakanı şu cümleyi kuramaz; Başını ve sonunu bir tarafa bırakıyorum. İçinde bu cümle geçen bir kavramı kullanamaz. 'Bu sebeple her bir Müslüman, bütün varlığını ortaya koyacak şekilde bir hassasiyete sahiptir '. Bunu Cumhuriyet Gazetesi bağlamında ifade ediyor. Sayın Başbakan böyle düşünse bile bu cümleyi kullanamaz. Ben kendisini buradan uyarıyorum; Şimdi kendisi havada uçakta, umarım Brüksel'e indiği zaman, bu cümlelerini düzeltecek bir kaç kelime kullanır. Yoksa bundan sonra olabileceklerden kendisi sorumludur" dedi.

BU AYRIŞTIRMA ÇOK TEHLİKELİ
Cumhuriyet Gazetesinin dünkü sayısıyla Toplumun bütün dini hassasiyetlerine büyük önem gösterdiğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, "Yayın ilkelerine bağlı kaldıklarını ifade ettiler, etmeye devam ediyorlar. Bunun üzerinden bir siyaset çıkarma, bunun üzerinden yeni bir ayrışma aracı çıkarma, toplumu bölme sorumluğunu başbakan yüklenemez. Yine Başbakanı uyarıyorum. Bu çok tehlikelidir. Başka bir ayrışmaya benzemez. Başka bir ayrışmaya benzemez bu. Bunun örneklerini ülkemizde de gördük yakın geçmişti. Başka ülkelerde de görüyoruz. En son Paris'te gördük. Bunu bir ayrıştırma bir kamplaşma , bir siyaset aracı olarak kullanmasın. Kullandığı kavramlara dikkat etsin" diye konuştu.

AĞBABA'DAN KARİKATÜRE TEPKİ
Ziyaret sırasında Tanrıkulu'na eşlik eden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, " Bugün bir medya organında Cumhuriyet Gazetesinin hedef gösterilmesi, hedef tahtasına konulması, bir karikatür çizilmesini kınıyorum. Ben Türkiye'nin bu anlamda bir oyuna gelmeyeceğine inanıyorum" dedi.

CİHANER DE ZİYARET ETTİ
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de, Cumhuriyet Gazetesini ziyaret eden isimler arasındaydı. Cihaner açıklamasında, " Birkaç gün önce basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü için dünya çapında bir gösteri yapıldı. Hükümette orda yürüdü. Türkiye'nin basın özgürlüğünden yana olduğunu ifade ettiler. Ama Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik bu baskılara seslerini çıkarmayıp, tam tersi sadece darbe dönemlerinde gördüğümüz, henüz yayınlanmadan bir sansür girişiminde bulunmaları, inanca dair hassasiyetler de gözetilerek yapılmış olan bir dayanışma seçkisini, göz göre göre bir linç vesilesine dönüştürülmesine seyirci kaldıkları yetmiyormuş gibi, gelirken Başbakanın açıklamaları duydum. Bunu çanak tutacak şekilde sanki bir hakaret varmış gibi açıklamalarda bulunmaları kabul edilebilir değil" diye konuştu.

CİHANER'DEN İNCELEMEYE TEPKİ
Cumhuriyet Gazetesi'nin Savcılık kararıyla matbaada incelenmesine de tepki gösteren Cihaner," Anayasanın basın özgürlüğüne yönelik 1876'dan beri, Osmanlı döneminde de varolan basın özgürlüğüne çok ağır bir saldırıdır bu. Bunun hukuki dayanağı da yoktur. Açıkca sansürdür. 'Anayasa basın hürdür sansür edilemez' der" şeklinde konuştu.
(FOTOĞRAF)