İstanbul, April 20 () - Döviz kurlarındaki hızlı tırmanışın da etkisiyle yılın ilk iki ayında yıllık bazda düşen ihracat fiyatları, Mart ayında yüzde 2.09 artışla artıya geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre, ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 3.94 arttı.

Böylece, yıllık bazda Ocak ayında yüzde 4.38 ve Şubat ayında yüzde 1.24 ekside olan fiyatların düzeyi, Mart ayında yüzde 0.64 ile artıya geçti.

Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.94 artış, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 2.10 artış olarak gerçekleşti.

Fiyatlar aylık bazda, kimyasallar ve kimyasal ürünlerde yüzde 6.95, diğer mamül eşyalarda yüzde 4.74, kok ve rafine petrol ürünlerinde yüzde 4.61 yükseldi. Buna karşılık diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri fiyatları yüzde 0.06 düştü.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Mart ayında en yüksek aylık artış enerji mallarında, en yüksek yıllık artış ise ara mallarında gerçekleşti.

(GRAFİK)